«Der Spiegel»: Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισ. ευρώ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Δημοσίευμα του «Spiegel» κάνει λόγο για διεκδίκηση από την Ελλάδα ποσού 280 δισ. ευρώΣτην πρόθεση της Αθήνας να αρχίσει τον επόμενο μήνα εκστρατεία διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», που φιλοξενεί στη διαδικτυακή έκδοσή του ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη με τίτλο: «Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισεκατομμύρια ευρώ από την Γερμανία». 

«Οσο η Ελλάδα εξαρτιόταν από τη στήριξη της Ε.Ε., ο Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να θέσει ζήτημα επανορθώσεων. Τώρα όμως, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, η Αθήνα αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες» γράφει το περιοδικό λίγες μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στην Αθήνα (10-12 Οκτωβρίου) και τις προγραμματισμένες συναντήσεις με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό.

Οπως γράφει το περιοδικό, «δεν είναι σύμπτωση ότι οι δύο κορυφαίοι Ελληνες πολιτικοί αναφέρθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο ζήτημα».

Η ελληνική Βουλή, κατά το ρεπορτάζ, «θα επικυρώσει καταρχήν έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα δικαιούται επανορθώσεις 269,5 δισ. ευρώ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο ποσό αυτό προστίθεται το κατοχικό δάνειο ύψους 10,3 δισ. ευρώ, βάσει υπολογισμών από τα τέλη του 2014.

Η έκθεση είναι έτοιμη από τον Αύγουστο του 2016. Εμεινε ωστόσο στο συρτάρι όσο η Ελλάδα λάμβανε ακόμα βοήθεια από χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Αλλαγή στάσης

Μετά το τέλος του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο ο Ελληνας πρωθυπουργός άλλαξε στάση. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτρέπει τώρα στο Κοινοβούλιο να επικυρώσει την έκθεση. Ο πρωθυπουργός κάνει βέβαια λόγο για «ηθική αποζημίωση». Δεν αναφέρεται ωστόσο στα πολλά δισ. που ενδέχεται να λάβει η Ελλάδα, αλλά και στις επαπειλούμενες πρόωρες εκλογές, στις οποίες μια επιτυχία στο ζήτημα των επανορθώσεων θα του διασφάλιζε πολλές ψήφους».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα