Αφορίζουν τη συμφωνία και οι Σκοπιανοί παπάδες

Πρόκληση! Ζητούν το όνομα «Μακεδονία» στη σχισματική Εκκλησία και στη χώρα τους

Επιμένει στο αίτημα για εκλογές ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσηςΗ Θέση μας: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Διαβάστε επίσης:

Βόμβες από την Ιταλία σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Κρέμεται από τη Λαγκάρντ ο Τσακαλώτος

Ο Σαμαράς «καπελώνει» τον Μητσοτάκη για την «επόμενη μέρα» της Νέας Δημοκρατίας

Σε γραμμή Γιούνκερ ο Σέρβος πρόεδρος για «αιματοκύλισμα» στα Βαλκάνια!

Η άγνωστη δωρεά της Μονσερά Καμπαγιέ για το Μουσείο της Ακρόπολης

Διέγραψε τη μαρτυρική Πρεμετή ο Γ. Πατούλης! 

«Der Spiegel»: Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισ. ευρώ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ταυτισμένοι με Ιβανόφ και VMRO, προκαλούν ζητώντας το όνομα «Μακεδονία» στη  σχισματική Εκκλησία, αλλά και στη χώρα τους

Μπαϊράκι» σηκώνει και η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ανθίσταται σε οποιαδήποτε αλλαγή στο όνομα «Μακεδονία», τη στιγμή που υποτίθεται πως υπήρξε συνεννόηση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έτσι ώστε η αποσχισθείσα από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας να επανέλθει στην εκκλησιαστική κοινότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας. Ηταν κάτι μάλιστα που ανέφερε στα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών.

Στη γραμμή λοιπόν που χάραξαν οι «σκληροί» των Σκοπίων και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δηλώνουν πως το δημοψήφισμα είναι άκυρο, η συμφωνία είναι επιζήμια για τη χώρα και δεν μπορούν να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές προσχώρησε η σχισματική Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος, τονίζοντας πως «το όνομα της Εκκλησίας και της χώρας πρέπει να μείνουν αμετάβλητα».

Συγκεκριμένα, το «Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της ΠΓΔΜ» επιβεβαίωσε εκ νέου κατά τις ετήσιες εργασίες τη θέση του ότι ούτε η χώρα ούτε η Εκκλησία πρέπει να αλλάξουν όνομα. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ΜΙΑ, οι ιεράρχες υιοθέτησαν ένα ψήφισμα στο οποίο επιβεβαιώνουν τη θέση της Εκκλησίας όπως διατυπώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2017, που προβλέπει «την αμετάβλητη συνταγματική θέση της μακεδονικής γλώσσας, τη διαφύλαξη του ενιαίου χαρακτήρα της Μακεδονίας και την προστασία της εθνικής ταυτότητας».

Μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών τα μέλη του συμβουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου επίσκοπο Τιμόθεο, εξέφρασαν έκκληση για εθνική ενότητα, ενώ ζήτησαν από όλους τους πολιτικούς παράγοντες «να υιοθετήσουν στάση ευθύνης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας, γεμάτη με προκλήσεις, συνιστώντας να χρησιμοποιήσουν όλα τα δυνατά μέσα για να διατηρηθεί η εθνική και πνευματική ταυτότητα του μακεδονικού λαού, όπως και οτιδήποτε είναι μακεδονικό».

Δύσκολο έργο

Είναι άλλη μία ένδειξη πως ο Ζόραν Ζάεφ θα έχει πολύ δύσκολο έργο μπροστά του και οι εκλογές στις οποίες θα προσφύγει μπορεί να σημάνουν και το τέλος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοσκι με συνέντευξη Τύπου που έδωσε, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «νεκρή» και ζήτησε από τον Ζόραν Ζάεφ να την αποκηρύξει και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αφού σχηματισθεί προηγουμένως υπηρεσιακή κυβέρνηση με ορίζοντα 100 ημερών. Ζήτησε επίσης σύσταση νέας γενικής εισαγγελίας που θα διερευνήσει παρεμβάσεις πριν και κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης για τις Πρέσπες

Με ομαδικά πυρά στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζει να αντιδρά η Ν.Δ. στο Σκοπιανό. «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαντάει μακροπρόθεσμα στον πυρήνα του προβλήματος και αυτό, με τη βοήθεια μιας αναθεωρητικής δύναμης στα Βαλκάνια, μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά» τονίζει σε συνέντευξή της η Ντόρα Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για μια «εθνικά επιζήμια πρόταση».

Οπως υποστηρίζει, «με βάση τους συσχετισμούς και τη χρονική συγκυρία, θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει μια εθνικά συμφέρουσα οριστική λύση του προβλήματος». Παράλληλα, χαρακτηρίζει «ουσιαστικό πρόβλημα» την «αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας», καθώς εκτιμά ότι «μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει αντιδράσεις στο αλβανικό στοιχείο», αλλά κυρίως διότι «κρατάει ζωντανή τη λογική του Ιλιντεν», δηλαδή «τη λογική της Μεγάλης Μακεδονίας».

Ο Βασίλης Κικίλιας, επίσης σε συνέντευξή του, εκτιμά πως η Συμφωνία των Πρεσπών «είναι μετέωρη» και επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και ο κ. Κοτζιάς «εμφανίστηκαν επισπεύδοντες σε μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα, γιγαντώνει τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας, δίνει “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα».

Αλλά και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήλωσή του, τονίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί τη λύση, αλλά όχι μια οποιαδήποτε λύση που δεν θα υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα». Επισημαίνει δε ότι «η Ιστορία έχει δείξει ότι στα Βαλκάνια οι αδύναμες, σαθρές λύσεις επιστρέφουν ως εφιάλτες».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα