Λύση για τους κακοπληρωτές της ΔΕΗ οι «έξυπνοι μετρητές»

Δεν έχει ολοκληρωθεί τέσσερα χρόνια τώρα ο διαγωνισμός που προωθεί ο ΔΕΔΔΗΕΡεπορτάζ
Φώτης Κόλλιας

Η ΔΕΗ θα είχε αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά -και χωρίς να έχει μεγάλη ανάγκη την Qualco και τους άλλους συμβούλους- το θέμα των κακοπληρωτών με την εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών» στη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς ενέργειας. Οπως εξηγούν, οι «έξυπνοι μετρητές», οι οποίοι αντικαθιστούν τα γνωστά «ρολόγια» της ΔΕΗ, επιτρέπουν στην επιχείρηση να επιβάλει στον πελάτη να προπληρώνει για την κατανάλωση του ηλεκτρικού. Πρόκειται για μοντέλο που εφαρμόζεται σε αρκετές αγορές της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η βρετανική, όπου μεγάλο ποσοστό των μετρητών του ηλεκτρικού ρεύματος αφορά καταναλωτές που προπληρώνουν.

Ετσι, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές (και όχι αυτοί που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, για τους οποίους προβλέπεται σειρά ρυθμίσεων) θα προπλήρωναν για το ηλεκτρικό ρεύμα του επόμενου διμήνου μέχρι να δείξουν «καλύτερη διαγωγή» και να ενταχθούν στην κανονική κατηγορία πελατών, καταλήγουν. Στην αγορά αναρωτιούνται γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ, η θυγατρική της ΔΕΗ που ασχολείται με τη χαμηλή και μέση τάση, δεν εγκαθιστά κατά προτεραιότητα σε αυτή την κατηγορία πελατών τους 224.000 «έξυπνους μετρητές» που ανακοίνωσε πως παραλαμβάνει.

Στον ΔΕΔΔΗΕ, όπου επί σχεδόν τέσσερα χρόνια προωθούσαν διαγωνισμό για «πιλοτικό έργο» εγκατάστασης «έξυπνων μετρητών» ο οποίος ουδέποτε ολοκληρώθηκε, έχουν αλλάξει τροπάριο. Υποστηρίζουν πως οι 224.000 «έξυπνοι μετρητές», οι οποίοι ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα μέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από απόσταση και σε πραγματικό χρόνο, θα εγκατασταθούν σε νέες συνδέσεις αλλά και σε αντικατάσταση παλιών ρολογιών.

Ουδείς, βέβαια, πιστεύει τις εξαγγελίες και τις πολυετείς υποσχέσεις απανωτών διοικήσεων του ΔΕΔΔΗΕ πως «στον επόμενο χρόνο» (έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε) θα ξεκινήσει επένδυση, που εκτιμάται σε επίπεδα κοντά στα 2-2,5 δισ. ευρώ ώστε να αντικατασταθούν περίπου 7.000.000 «ρολόγια» σε ολόκληρη τη χώρα. Πρώτον, γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Δεύτερον, επειδή πρόκειται για πρωτοβουλία που θεωρείται άσκοπη, με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, ακόμα κι αν φορτωθούν ολόκληρο το κόστος αντικατάστασης οι πελάτες της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων, όπως έχει αναφερθεί εσχάτως.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα