Ξύπνησαν (αργά) στην Αριστοτέλους

Η Αστυνομία έπεισε (!) τους μετανάστες να μετακινηθούνΡεπορτάζ
Ντόνια Κανιτσάκη

Χρειάστηκε η παρέμβαση ανώτατων αστυνομικών, διαπραγματευτών και στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για να διαλυθεί τελικά, χθες αργά το μεσημέρι, η άτυπη κατασκήνωση που είχαν στήσει πρόσφυγες και μετανάστες στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, και μάλιστα έξω από το αστυνομικό τμήμα!

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πείστηκαν να μετακινηθούν, με λεωφορείο της Αστυνομίας, προς τα Διαβατά, στην Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής. Αρχικά δήλωναν αρνητικοί, καθώς είχαν ενημερωθεί ότι εκεί σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων.

Διαβεβαιώσεις

Ωστόσο, πήραν διαβεβαιώσεις ότι θα μείνουν ξεχωριστά, σε χώρο που διαμορφώθηκε ειδικά γι’ αυτούς, με κρεβάτια, τουαλέτα, ντους και φαγητό, για χρονικό διάστημα λίγων ημερών, έως ότου αποκτήσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα, προκειμένου είτε να αρχίσει η διαδικασία χορήγησης ασύλου είτε να μεταφερθούν σε κέντρο φιλοξενίας.

«Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε το έργο της Αστυνομίας. Στα Διαβατά διαμορφώθηκε το εντευκτήριο, ώστε να μείνουν οι πρόσφυγες εκεί και να υποστηριχθούν μέχρι να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Εάν εμφανιστεί ξανά ανάλογο πρόβλημα, θα προσπαθήσουμε να το διαχειριστούμε γρηγορότερα και να γίνει γρηγορότερα η απορρόφηση των προσφύγων» σημείωσε από την Αριστοτέλους, όπου βρέθηκε, ο περιφερειακός συντονιστής Βορείου Ελλάδος και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος.

Πρόσθεσε δε ότι η κατάσταση δυσκολεύει όταν πρόκειται για πρόσφυγες και μετανάστες τους οποίους μεταφέρουν διακινητές, εγκαταλείποντάς τους στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι «προσπαθούμε με τεχνάσματα να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Αν χρειαστεί, θα το ξανακάνουμε». Μετά την απομάκρυνση των προσφύγων, συνεργεία της καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης έπιασαν δουλειά, καθαρίζοντας την περιοχή.

Στο μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων στην Αριστοτέλους συγκάλεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Στη σύσκεψη, που θα γίνει σήμερα, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αστυνομίας, καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, «η εικόνα που παρουσιάζει η πλατεία Αριστοτέλους είναι η κορυφή ενός παγόβουνου αμέλειας και κακοδιαχείρισης των προσφυγικών ροών». Επισημαίνει ότι «οι υπηρεσιακές δομές δεν δύνανται να ανταποκριθούν στη μαζικότητα των συλλήψεων» και κάνει λόγο για κρατητήρια-υγειονομικές βόμβες έτοιμες να εκραγούν.

Στα κάγκελα βιοτέχνες και επαγγελματίες 

«Η Αριστοτέλους δεν είναι ευκαιριακό hot spot» διαμηνύει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), που βλέπει εδώ και μέρες ομάδα μεταναστών να έχει «κατασκηνώσει» στην… αυλή του, ενώ έντονη είναι η αντίδραση και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) (σ.σ.: τα κτίρια των δύο επιμελητηρίων βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο όπου έχουν συγκεντρωθεί οι μετανάστες).

«Η κρατική αδιαφορία για τους μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Η πόλη μοιάζει με ξέφραγο αμπέλι και μάλιστα σε μια κεντρική αρτηρία της Θεσσαλονίκης που αποτελεί στολίδι» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης, τονίζοντας ότι οι θλιβερές αυτές εικόνες έρχονται να προστεθούν στη «γάγγραινα» που αντιμετωπίζουν διαχρονικά η Αριστοτέλους και οι παρακείμενοι δρόμοι, οι οποίοι εξελίσσονται σε… γη της Επαγγελίας για το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο.

«Είχαμε που είχαμε το αίσχος με τα λαθραία τσιγάρα που διακινούν ανενόχλητοι, τώρα το σκηνικό συμπληρώνεται και με τα υπαίθρια κάμπινγκ! Πρόκειται για μια τριτοκοσμική εικόνα που πλήττει βάναυσα το κέντρο και την αγορά. Οι πολίτες εδώ και χρόνια ακούν για δισεκατομμύρια που στέλνονται για την ανακούφιση των προσφύγων κι όμως η κατάσταση επιδεινώνεται» σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, ρίχνοντας τα βέλη του στον Γιάννη Μπουτάρη.
«Η Θεσσαλονίκη μοιάζει να μην έχει δήμαρχο, να μην έχει υπεύθυνους φορείς, να μην έχει καν το κουράγιο και τη θέληση να διαχειριστεί μία κρίση» καταλήγει.

Μαρία Μαθιοπούλου

Ν.Δ.: Το κράτος κατελύθη με άνωθεν εντολή

Την έντονη αντίδραση της Ν.Δ. προκάλεσε το σοβαρό πρόβλημα με τους πρόσφυγες στην πλατεία Αριστοτέλους. Κλιμάκιο βουλευτών (Κώστας Γκιουλέκας, Σάββας Αναστασιάδης, Θεόδωρος Καράογλου και Ελενα Ράπτη) επισκέφθηκε το σημείο που είχε μετατραπεί σε άτυπο καταυλισμό.

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε σχετικά: «Η απελπιστική κατάσταση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου μεταφέρεται, με ταχύτητα, και στην ηπειρωτική Ελλάδα! Καλούμε τον κ. Βίτσα να αφήσει τις δηλώσεις και να δει, επιτέλους, την πραγματικότητα της πολιτικής του». Ο Κώστας Γκιουλέκας σημείωσε: «Η τραγική αυτή εικόνα της κεντρικής πλατείας της Θεσσαλονίκης αντικατοπτρίζει την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος».

Από την πλευρά του, ο Σάββας Αναστασιάδης τόνισε πως «το κράτος κατελύθη. Τι θα πει αδυνατεί η Αστυνομία να τους συλλάβει; Προφανώς υπάρχει άνωθεν εντολή».
Ο Θεόδωρος Καράογλου σημείωσε ότι «η αποτυχία της κυβέρνησης αντανακλάται στη διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος», ενώ η Ελενα Ράπτη δήλωσε: «Η εικόνα προσφύγων κατασκηνωτών στην πλατεία Αριστοτέλους καθρεφτίζει την πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί ένα μεγάλο ζήτημα με κοινωνικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις».

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα