Οι μνηστήρες για Telekom Albania

Σέρβοι, Τσέχοι, Βούλγαροι και Π. Βαρδινογιάννης παίρνουν θέσεις για την εταιρία που ελέγχει μετοχικά ο ΟΤΕΡεπορτάζ
Φώτης Κόλλιας

Τα πολιτικά μηνύματα από τα Τίρανα αναμένουν οι διεκδικητές της Telekom Albania, που ελέγχεται μετοχικά από τον ΟΤΕ (κατέχει το 99,97% των μετοχών) αλλά επιχειρησιακά «λογοδοτεί» κατευθείαν στη μητρική Deutsche Telekom. Μπορεί να μην επιβεβαιώνεται το τίμημα των περίπου 62.000.000 ευρώ που λέγεται ότι προσφέρει η Telecom Serbija, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι οι Σέρβοι δίνουν πολύ περισσότερα από τους ανταγωνιστές τους.

Οι τελευταίοι, στους οποίους περιλαμβάνεται και η ελληνική επενδυτική εταιρία Ypsilon, στην οποία συμμετέχει ο επιχειρηματίας Παύλος Βαρδινογιάννης, ελπίζουν ότι στο τέλος οι Σέρβοι θα βγουν εκτός παιχνιδιού για πολιτικούς λόγους. Ειδικά σε μια περίοδο που έχει ανέβει η ένταση μεταξύ Βελιγραδίου και Τιράνων λόγω του Κοσσυφοπεδίου.

Το παιχνίδι φαίνεται ότι θα κριθεί μεταξύ Βερολίνου, Βελιγραδίου και Τιράνων, αλλά οι υπόλοιποι διεκδικητές εκτιμούν πως δύσκολα θα επικρατήσουν οι Σέρβοι παρά την πολύ υψηλή προσφορά (βέβαια ο ΟΤΕ είχε δαπανήσει 80.000.000 ευρώ όταν αγόρασε την Telekom Albania, που τότε ονομάζονταν AMC). Εκτός από την Telecom Serbija και την Ypsilon, στη διεκδίκηση της αλβανικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται, αν και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, οι Βούλγαροι της Vivacom και οι Τσέχοι του PPF Group. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και οι Τούρκοι του Calik Group, το οποίο ελέγχει την ALBTelecom.

Η πώληση της Telekom Albania θα κριθεί και από κάποιες άλλες λεπτομέρειες, λένε όσοι παρακολουθούν τη γειτονική χώρα. Μία από αυτές είναι η επίλυση της πολυετούς δικαστικής διαμάχης με τη Mobal Albania, τον μεγαλύτερο διανομέα της Telekom Albania έως το 2014. Τότε η διοίκηση της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας έσπασε τη συμφωνία των δύο πλευρών, απέκτησε σε μια νύχτα μεγάλο τμήμα του δικτύου της Mobal, με αποτέλεσμα η τελευταία να προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας περί τα 10.000.000 ευρώ. Η διοίκηση της Telekom Albania, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Μπλάτσιο, δεν είδε και πολλές άσπρες μέρες μετά τη σύγκρουση με τη Mobal. Το μερίδιο της θυγατρικής της Deutsche Telekom μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και από το 55% που κατείχε προ ετών βρέθηκε στο 31% στα τέλη του 2017, με πρώτη τη Vodafone Albania (54%) και τρίτη την ALBtelecom (Eagle) με 10%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα