«Φρένο» από Καλογήρου στις αποφυλακίσεις

Με χρονικό ορίζοντα την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος βρίσκεται στα σκαριά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου……με τροπολογία που έφερε χθες στη Βουλή προχωρά σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στον νόμο Παρασκευόπουλου, με στόχο τη βελτίωση διατάξεων οι οποίες στην πράξη είχαν αποδειχτεί προβληματικές.

Αιχμή των αλλαγών, οι αποφυλακίσεις για λόγους αναπηρίας, οι οποίες αποτέλεσαν «πληγή» τα τελευταία χρόνια, με βαρυποινίτες να βρίσκονται παράνομα εκτός φυλακής διαπράττοντας νέα αδικήματα. Η έρευνα άλλωστε των εισαγγελέων Διαφθοράς επικεντρώνεται σε περισσότερα από 300 βουλεύματα, τα οποία άνοιξαν την πόρτα της φυλακής σε κρατουμένους από το 2015 έως σήμερα.

Με παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς στην προσπάθεια να θεσπιστούν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα κατάχρησης των ευεργετικών διατάξεων, ενισχύεται ο ρόλος των δικαστών, οι οποίοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να διατάσσουν πραγματογνωμοσύνη ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει πιστοποίηση αναπηρίας ΚΕΠΑ από τον κρατούμενο ο οποίος ζητεί την υφ’ όρων απόλυσή του.

Επιπλέον, γίνεται δυνατή η ανατροπή αποφάσεων που έχουν κάνει δεκτές αιτήσεις αποφυλάκισης για λόγους υγείας, ακόμη και αναδρομικά, αν διαπιστωθεί ότι στηρίχτηκαν σε ψευδή ή πλαστά στοιχεία. Η αυστηροποίηση των όρων στην περίπτωση τέλεσης αδικημάτων μετά την αποφυλάκιση είναι μία ακόμη ρύθμιση που εκτιμάται ότι κινείται προς θετική κατεύθυνση. Με τη νέα τροπολογία, αν ο απολυθείς τελέσει αδίκημα και τιμωρηθεί με ποινή ενός έτους στα χρόνια που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της ποινής και κατ’ ελάχιστον τρία, θα εκτίεται αθροιστικά όλο το υπόλοιπο της αρχικής ποινής.

Βέβαια, για ορισμένα αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας για την έννομη τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου, όπως ανθρωποκτονία, βιασμός, ληστεία, σωματεμπορία, αποπλάνηση κ.ά., διατηρείται η εξαίρεση εφαρμογής των επίμαχων διατάξεων ή ορίζεται ότι είναι δυνατή η κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Παράλληλα, προωθείται η αύξηση των θέσεων κράτησης, μέσα από τη στελέχωση και τη λειτουργία ενός ακόμα καταστήματος κράτησης 600 θέσεων στη Δράμα, ενώ συστήνονται 258 θέσεις όλων των κλάδων του προσωπικού, η κάλυψη των οποίων θα επιδιωχθεί αμέσως με προκήρυξη του ΑΣΕΠ.

Και νονός με πλαστά χαρτιά; 

Διαβόητος βαρυποινίτης, νονός της νύχτας, βρίσκεται στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας για τις αποφυλακίσεις με πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας, η οποία άνοιξε την αυλαία της με αφορμή την πολυσυζητημένη υπόθεση του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, που φέρεται ότι είχε προσκομίσει και δεύτερη πλαστή ιατρική βεβαίωση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες Αρχές βρίσκονται στα ίχνη κυκλώματος που αποφυλάκιζε κρατουμένους με πλαστά πιστοποιητικά. Κομβικό ρόλο στο κύκλωμα φέρεται ότι παίζει ο ισοβίτης, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες αποφυλακίστηκε επικαλούμενους λόγους υγείας. Τα πιστοποιητικά που προσκόμισε ελέγχονται ως πλαστά, ωστόσο εξακολουθεί να είναι ελεύθερος, καθώς παρήλθε η προθεσμία μέσα στην οποία μπορούσε να ασκηθεί έφεση κατά του βουλεύματος με το οποίο αποφυλακίστηκε, όπως έγινε στην περίπτωση Φλώρου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα