Καινούργια οστά από 3D εκτυπωτές στο Αττικόν

Εξατομικευμένα εμφυτεύματα από τιτάνιο τώρα και στην ΕλλάδαΑπό την
Ρίτα Μελά

Φανταστείτε να έχει καταστραφεί ο αστράγαλος ενός ανθρώπου από τροχαίο ατύχημα και να βγει από το χειρουργείο με έναν νέο αστράγαλο, που κατασκευάστηκε από τρισδιάστατο εκτυπωτή!

Οι νέες τεχνολογίες είναι πλέον στην υπηρεσία των Ελλήνων χειρουργών και ήδη στην Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν ο τρισδιάστατος εκτυπωτής (3D) παράγει εξατομικευμένα εμφυτεύματα από τιτάνιο, όπως φτέρνα, αστράγαλο, κνήμη, αλλά και αντίγραφα οστών, όπως τμήματα από λεκάνη που μπορεί να έχουν καταστραφεί από καρκινικούς όγκους ή αποτυχημένες αρθροπλαστικές!

Η τρισδιάστατη απεικόνιση και εκτύπωση θα είναι ένα από τα συναρπαστικά θέματα του 74ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ), που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 13 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας τα τελευταία 50 χρόνια έχουν σκοτωθεί 150.000 άνθρωποι από τροχαία και έχουν τραυματιστεί 2.000.000, ενώ, σύμφωνα με μελέτες, το κόστος των τροχαίων ατυχημάτων πανευρωπαϊκά ανέρχεται στα 12 δισ. ευρώ ετησίως.

Τα παραπάνω είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΕΧΟΤ, δρ Σταμάτιος Παπαδάκης. Αναφορά έγινε στην τρισδιάστατη τεχνολογία (3D), όπως δήλωσε στη «δημοκρατία» ο διευθυντής της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν, καθηγητής Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος: «Η τρισδιάστατη τεχνολογία βοηθάει στη διάγνωση των ασθενειών αλλά και στην εκπαίδευση των νέων φοιτητών».

Για παράδειγμα, ο φοιτητής μπορεί να μελετήσει μια σπονδυλική στήλη ζωντανού ανθρώπου με σκολίωση που έχει εκτυπωθεί. Εχει προηγηθεί μια μαγνητική και μια αξονική τομογραφία του ασθενούς και τα δεδομένα περνούν στο 3D μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας που εκτυπώνει τη συγκεκριμένη σπονδυλική στήλη.
Επίσης, ο χειρουργός μπορεί να εκτυπώσει, π.χ., τη λεκάνη ενός ασθενούς του που έχει καρκινικό όγκο και πάνω σε αυτή κάνει δοκιμαστική επέμβαση (προσομοίωση). Το επόμενο βήμα είναι η πραγματική επέμβαση, μόνο που τώρα ο χειρουργός γνωρίζει ακριβώς τις δυσκολίες που θα προκύψουν και δεν τον περιμένουν εκπλήξεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα