Αλαλούμ με την εκκαθάριση εισφορών για μη μισθωτούς

Θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη ακόμη και όσοι είχαν επιστροφές το 2017, αν από τον επανυπολογισμό προκύψουν οφειλέςΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Αλαλούμ επικρατεί με την εκκαθάριση των εισφορών του 2017 για τους περισσότερους από 1.155.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι). Αρκετοί από αυτούς, ακόμη και αν έχουν δικαιωθεί επιστροφές για το προηγούμενο έτος, μπορεί να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αφού, κατά τον ΕΦΚΑ, υφίσταται αναγκαιότητα επανυπολογισμού – νέας εκκαθάρισης των εισφορών για πέρυσι.

Σύμφωνα με νεότερη εγκύκλιο της διοίκησης του ΕΦΚΑ (την πολλοστή τους τελευταίους μήνες, γεγονός το οποίο καταδεικνύει το πρόβλημα που υφίσταται), η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2017 ήδη έχει υλοποιηθεί για τους ασφαλισμένους μη μισθωτούς. Ωστόσο, με βάση την εγκύκλιο «προκύπτει η αναγκαιότητα επανυπολογισμού των εισφορών του 2017, με συνέπεια την τροποποίηση της εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον αυτή έχει πραγματοποιηθεί».

Νέα ειδοποιητήρια

Τι σημαίνει αυτό; Εάν μετά την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης – επανυπολογισμού το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από την αρχική, οι μη μισθωτοί θα λάβουν νέα ειδοποιητήρια. Ειδικά στην περίπτωση που προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, ακόμη και όσοι είχαν μηδενικό ή πιστωτικό από πέρυσι θα κληθούν να καταβάλουν το ποσό της οφειλής, όπως όλα δείχνουν, είτε σε δύο με τρεις δόσεις είτε εφάπαξ.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, εάν από την αρχική εκκαθάριση είχε προκύψει μηδενικό υπόλοιπο και μετά τον «επανυπολογισμό» παρουσιαστεί οφειλή 900 ευρώ, τότε ο ασφαλισμένος θα κληθεί να την καταβάλει σε τρεις δόσεις (από 300 ευρώ τον μήνα). Εάν η τροποποίηση γίνει μετά τη λήξη της απαίτησης των δόσεων, τότε θα αναζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ολόκληρο το ποσό. Επίσης, εάν, για παράδειγμα, το αποτέλεσμα της αρχικής εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό αλλά από τον επανυπολογισμό προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, τότε, μεταξύ άλλων, θα ισχύσουν τα εξής ενδεχόμενα:
• Εάν το αρχικό πιστωτικό δεν έχει επιστραφεί ή συμψηφιστεί, το νέο χρεωστικό υπόλοιπο θα αναζητηθεί στις δόσεις που απομένουν ή εφάπαξ.
• Εάν το αρχικό πιστωτικό έχει επιστραφεί και το νέο χρεωστικό είναι μεγαλύτερο, τότε έως το ύψος του επιστραφέντος η οφειλή αναζητείται εφάπαξ και η διαφορά σε δόσεις.

Το θέμα της άμεσης εκκαθάρισης για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους καθώς και της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών εμμίσθων και αμειβομένων με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών (ΤΠΥ) έθεσαν, μεταξύ άλλων, χθες, στην υπουργό Εργασίας οι επικεφαλής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Η κυρία Αχτσιόγλου δεσμεύτηκε ότι «η εκκαθάριση των εισφορών των εμμίσθων και όσων εργάζονται με ΤΠΥ θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου», υποδηλώνοντας την προσπάθεια να δοθεί ευρύτερη λύση στα προβλήματα που υφίστανται σε σχέση με την εκκαθάριση των εισφορών του έτους 2017.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα