Σάλος με τον ζωντανό βάτραχο μέσα σε έτοιμη σαλάτα αλυσίδας σούπερ μάρκετ

Σάλο έχει προκαλέσει εδώ και λίγα 24ωρα μία φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, στην οποία φαίνεται ένας βάτραχος (!) -και μάλιστα ζωντανός- σε έτοιμη σαλάτα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος

Αν και ξέσπασε μία άτυπη ιντερνετική... μάχη σχετικά με το εάν πρόκειται για πραγματικό γεγονός ή για ακόμη μία ψεύτικη είδηση (fake news), η εταιρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι διερευνά την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Το θέμα που αφορά τη σαλάτα ΑΒ μέσα στην οποία βρέθηκε ζωντανό βατραχάκι είναι ένα γεγονός που μας προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, κυρίως λόγω της πιστοποιημένης παραγωγικής διαδικασίας αλλά και των αυστηρών ποιοτικών ελέγχων που ακολουθούνται. Από τη στιγμή που ενημερωθήκαμε είμαστε σε συνεχή επαφή με τον προμηθευτή μας, ο οποίος διερευνά το θέμα από την πλευρά του και έχει προχωρήσει ήδη στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως ότι δεν θα υπάρξει αντίστοιχο περιστατικό στο μέλλον».

«Κανένας έλεγχος»

Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, ο Νίκος Κατσαρός, χημικός, πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και ερευνητής στον «Δημόκριτο», μίλησε στη «δημοκρατία» και τόνισε πως δεν γίνεται κανένας έλεγχος σε τρόφιμα και ποτά. «Να ήταν ζωντανό το βατραχάκι αποκλείεται, διότι χρειάζεται να αναπνεύσει» αναφέρει ο κ. Κατσαρός σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΑΒ Βασιλόπουλος. «Εάν είναι αλήθεια πως βρέθηκε βάτραχος σε έτοιμη σαλάτα, είναι επικίνδυνο, πολύ επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Καταρχάς, ένα ζώο έχει πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες αναπτύσσουν μικρόβια, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Εάν βέβαια είναι αλήθεια, διότι ακόμη δεν έχουμε εικόνα».

Ακόμη, ο επιστήμονας αναφέρει ότι είναι αδύνατον να διαλευκανθεί πώς μπήκε ένας βάτραχος μέσα στη σαλάτα. «Ωστόσο, πρόκειται για καταγγελία ενός πελάτη, οπότε το θέμα θα πρέπει να διερευνηθεί» τονίζει ο κ. Κατσαρός. Σε ερώτηση εάν οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστεύονται τις έτοιμες σαλάτες, ο κ. Κατσαρός απάντησε ότι «γενικά δεν έχουν πρόβλημα οι έτοιμες σαλάτες. Πλένονται καλά και απολυμαίνονται, δεν υπάρχει θέμα. Το μεγάλο θέμα είναι πως δεν ελέγχονται από κανέναν τα τρόφιμα».