Θαύμα! Εσπασε (ξαφνικά) τη σιωπή του ο Στουρνάρας

Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την κυβέρνηση, έκανε λόγο για παιχνίδια κερδοσκόπων στο τραπεζικό κραχΕπειτα από 30 ημέρες αποχής -και ενώ έχει μιλήσει επί παντός επιστητού-, ο Γιάννης Στουρνάρας σαν από θαύμα (!) αποφάσισε χθες να σπάσει τη σιωπή του και να μιλήσει επιτέλους για το τραπεζικό κραχ!

Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την κυβέρνηση (παρά τον ψυχρό πόλεμο των δύο πλευρών), δήλωσε ότι οι τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα και έκανε λόγο για παιχνίδια κερδοσκόπων!

Σύμφωνα λοιπόν με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, «οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες»! Με αυτή τη λακωνική δήλωσή του ο κ. Στουρνάρας δεν απάντα στην ουσία του προβλήματος. Πώς δικαιολογείται οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών να βρίσκονται στα επίπεδα του Αυγούστου 2015, δηλαδή αμέσως μετά την έναρξη του Χρηματιστηρίου το οποίο είχε κλείσει λόγω της επιβολής των capital controls;

Πάντως το Χρηματιστήριο αποδοκίμασε την καθυστερημένη παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα! Μετά το ενδοσυνεδριακό +2,7%, έκλεισε τελικά με απώλειες και με τους περισσότερους τίτλους του στο κόκκινο. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05%, στις 625,83 μονάδες. Στο ταμπλό το -4,84% της ΔΕΗ και το -3,90% της Εθνικής και το -3,69% των Ελληνικών Πετρελαίων άσκησαν πιέσεις στον Γενικό Δείκτη.

Περίεργα παιχνίδια είχαμε χθες και από τους οίκους αξιολόγησης! Ο Moody’s σε έκθεσή του ανέφερε ότι «η ευαισθησία της Ελλάδας σε κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων παραμένει υψηλή λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχει πολύ χαμηλή ποιότητα ενεργητικού, χαμηλή κερδοφορία και ένα μεγάλο μερίδιο κατώτερης ποιότητας κεφαλαίου με τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων».

Σε ειδική ανάλυσή του ο Fitch εκτιμούσε ότι «η επόμενη παγκόσμια κρίση, η οποία είναι κοντά όσο ο επιχειρηματικός κύκλος ωριμάζει, θα προκαλέσει σοβαρούς εκτροχιασμούς σε χώρες που στη δεκαετία της ανάπτυξης που προηγήθηκε απέτυχαν να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους. Μία από αυτές τις χώρες είναι η Ελλάδα!»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα