Το «μυστικό δείπνο» του Στάινμαγερ

Ο Γερμανός πρέσβης Γ. Πλέτνερ υποδέχθηκε χθες (στην οδό Μακεδονίας!) τον πρόεδρο της χώρας του και επί χρόνια προϊστάμενό του

Επίδειξη δύναμης στα μάτια των «ιθαγενών» Ελλήνων πολιτικών και άλλων παραγόντων, αλλά και έναντι των συναδέλφων του διπλωματών έκανε χθες το βράδυ ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ.

Ο πρέσβης παρέθεσε κλειστό ανεπίσημο δείπνο στον πρόεδρο της χώρας του Φ. Β. Στάινμαγερ, ο οποίος έφτασε αργά το απόγευμα στην Αθήνα και το επίσημο πρόγραμμά του αρχίζει σήμερα το πρωί με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και με την τελετή υποδοχής, αμέσως μετά, στην Ηρώδου Αττικού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. 

Η πολιτική και διπλωματική ειρωνεία της όλης υπόθεσης είναι ότι το «χαλαρό» δείπνο παρετέθη στην οικία του πρέσβη, σε βόρειο προάστιο της Αθήνας, επί της οδού Μακεδονίας! Οπως είναι γνωστό, το Βερολίνο θα έπρεπε να χρησιμοποιεί την επίσημη ονομασία ΠΓΔΜ, αλλά ο Γερμανός πρόεδρος και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ χρησιμοποιούν, όπου βρεθούν και όπου σταθούν, το νέτο σκέτο «Μακεδονία» και πρωτοστατούν στην προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών παρά την αντίθεση και των δύο άμεσα ενδιαφερόμενων λαών.

Για όποιους διερωτώνται, η -όντως σπάνια- τιμή από έναν πρόεδρο να συμμετέχει σε ανεπίσημο δείπνο ενός σχετικά νέου (51 ετών) πρεσβευτή του δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Στάινμαγερ θεώρησε ξαφνικά επιτυχή τη θητεία του κ. Πλέτνερ στην Αθήνα. Η αιτία πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι ο νυν πρεσβευτής έχει περάσει σχεδόν 15 χρόνια (από τα συνολικά 22 της διπλωματικής θητείας του) κοντά στον νυν πρόεδρο, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, ή κοντά σε άλλους σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς. Οταν ο κ. Στάινμαγερ εξελέγη πρόεδρος, ο κ. Πλέτνερ έσπευσε να αξιοποιήσει τις σοσιαλιστικές σχέσεις του, επιλέγοντας το όμορφο διπλωματικό πόστο της Αθήνας (εργασία σε εύκρατο μεσογειακό κλίμα με πρόθυμους πολιτικούς), ενώ στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στη Σρι Λάνκα.

Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς αν ο κ. Στάινμαγερ είδε ή πληροφορήθηκε ότι δειπνούσε στην οδό Μακεδονίας, την οποία, αν και άριστος γνώστης της Ιστορίας και διπλωματίας, έχει χαρίσει στα Σκόπια.

Συνέπειες

Σίγουρα πάντως θα είδε μερικές συνέπειες του Μνημονίου, καθώς στη διαδρομή της αυτοκινητοπομπής προς την πρεσβευτική κατοικία πέρασε από ένα κατασκότεινο δρόμο τού, κατά τα άλλα, ακριβού προαστίου. Ισως ακόμη να είδε και τις συνέπειες του Μνημονίου που πληρώνει η Ελ.ασ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένας αστυνομικός που επιτηρούσε κοντινή διασταύρωση φτάνοντας με «βανάκι» του τμήματος ελέγχου καυσαερίων (!), αφού δεν υπήρχε άλλο διαθέσιμο στην υπηρεσία.