Ρελάνς Καμμένου με «μίνι ΝΑΤΟ» για την ΠΓΔΜ

Θετική υποδοχή στις ΗΠΑ για το σχέδιο σταθεροποίησης στα Βαλκάνια στη θέση της θνήσκουσας Συμφωνίας των ΠρεσπώνΡεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Εναλλακτικό σχέδιο για το Σκοπιανό, καθώς μετά το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα έχουν προκύψει νέα δεδομένα και η Συμφωνία των Πρεσπών δείχνει να ναυαγεί, συζήτησε ο Πάνος Καμμένος με τους Αμερικανούς αξιωματούχους με τους οποίους συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε μακρά συζήτηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις στο Πεντάγωνο, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το «plan B» που έθεσε ο κ. Καμμένος και έτυχε θετικής αποδοχής από τους συνομιλητές του στις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ήταν να υπογραφεί μία διακρατική στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των Σκοπίων, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, με εγγυητή τις ΗΠΑ, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας μας και την αναχαίτιση της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια. Στη συμφωνία αυτή θα μπορούσε να προσχωρήσει αργότερα και η Σερβία, σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Καμμένου.

Ο κ. Καμμένος είχε συζητήσει, όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», και κατά την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το εναλλακτικό αυτό σχέδιο για τα Σκόπια με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, ο οποίος είχε δείξει και τότε ενδιαφέρον.

Με το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον επισημοποίησε την πρόταση, και όχι τυχαία, όπως λένε οι γνωρίζοντες, καθώς οι πιθανότητες να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών μειώνονται συνεχώς. Το σημαντικό επίσης είναι ότι στο «plan b» του υπουργού Εθνικής Αμυνας είναι ότι τα Σκόπια ξεχνούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και, βεβαίως, τα περί… ονόματος με τον όρο Μακεδονία.

Καλή θέληση

«Η ελληνική πλευρά έδειξε την καλή της θέληση στη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε ο κ. Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον Γουές Μίτσελ, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένα με το Σκοπιανό, και εξέφρασε τη θέση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κυρωθεί από τη Βουλή των Σκοπίων. Λίγη ώρα πριν, και μετά τη συνάντηση με τον Τζέιμς Μάτις, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε: «Θεωρώ ότι η επόμενη φάση θα είναι η δημιουργία διακρατικών συμφωνιών που θα λύσει το πρόβλημα της αστάθειας».

Πέραν του θέματος των Σκοπίων, τέθηκαν στις συναντήσεις που είχε ο κ. Καμμένος με τους Αμερικανούς αξιωματούχους και άλλα ζητήματα, όπως η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και το θέμα της Τουρκίας. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, έθεσε το ζήτημα των παραβιάσεων στο Αιγαίο από την Τουρκία (έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα), τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και ζήτησε την παραχώρηση μεταχειρισμένου αμυντικού υλικού για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα προσφέρει διευκολύνσεις, με βάσεις σε Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, πλην της Σούδας. Ο κ. Καμμένος επανέφερε το θέμα της κατασκευής νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τετ α τετ με τον Π. Καμμένο ο κ. Μάτις μίλησε για στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16.

EΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Μόνο οι ανόητοι υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν πρέπει να έχει ένα «σχέδιο Β» στην περίπτωση που δεν περάσει η συμφωνία Ελλάδας – FYROM. Γι’ αυτό και δεν καταλαβαίνουμε τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόταση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου για μία αμυντική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και σε μεταγενέστερο επίπεδο και της Σερβίας, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Στην ουσία, ο κ. Καμμένος πρότεινε τη δημιουργία ενός «μικρού ΝΑΤΟ» στα Βαλκάνια, στο οποίο δεν θα συμμετάσχει η Τουρκία. Ενα σχέδιο που θα μετατρέπει τη χώρα μας σε κυρίαρχο παίκτη στην περιοχή και θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν. Θα ήθελα να γνωρίζω, όλοι αυτοί που βρίσκονται «στα κάγκελα» τι προτείνουν, αλήθεια, για την επόμενη ημέρα εάν δεν γίνει πράξη η Συμφωνία των Πρεσπών;
Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα