«Μαύρη» η έκθεση του ΔΝΤ για το πλεόνασμα και τις συντάξεις!

Τρικλοποδιά βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το 2019!

Στη φθινοπωρινή δημοσιονομική έκθεσή του (Fiscal Monitor) προβλέπει για την ελληνική οικονομία πρωτογενές πλεόνασμα που ίσα ίσα πιάνει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ από φέτος έως και το 2022. Θεωρεί μάλιστα δεδομένη την περικοπή των συντάξεων το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020! Πρόκειται για εκτιμήσεις που ανεβάζουν κατακόρυφα την ένταση, εν όψει της Φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η έκθεση του ΔΝΤ δεν έχει διόλου επηρεαστεί από το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2019, στο οποίο η κυβέρνηση προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει τουλάχιστον το 3,74% του ΑΕΠ φέτος (δηλαδή, 445.000.000 ευρώ πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ) και ότι την προσεχή χρονιά θα διαμορφωθεί στο 3,56% του ΑΕΠ (122.000.000 ευρώ πάνω από τον στόχο), αν δεν μειωθούν οι συντάξεις. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή με περικοπή των συντάξεων και εφαρμογή των ψηφισμένων αντιμέτρων, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα εκτιναχθεί το 2019 στο 4,14% (1,22 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο).

Το ΔΝΤ εμφανίζεται αμετακίνητο από τις σκληρές θέσεις του και τις εξαιρετικά συγκρατημένες -έως απαισιόδοξες- εκτιμήσεις του. Προβλέπει από φέτος έως το 2022 πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο θα περιοριστεί στο 3% το 2023, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης των δαπανών της γενικής κυβέρνησης (σύμφωνα με το Ταμείο, θα υποχωρήσουν στο 45,4% του ΑΕΠ το 2023, από 48,1% φέτος).

Μολονότι στη σημερινή έκθεση δεν υπάρχει άμεση αναφορά στις συντάξεις και στο αφορολόγητο όριο, είναι σαφές ότι το Ταμείο εμμένει στην εφαρμογή των δύο επώδυνων μέτρων, καθώς οι προβλέψεις του είναι οι ίδιες με εκείνες που έκανε τον περασμένο Αύγουστο στην έκθεση για την Ελλάδα, στην οποία είχε ευθέως ζητήσει να εφαρμοστούν οι επίμαχες («διαρθρωτικές», σύμφωνα με το ΔΝΤ) παρεμβάσεις.