Παυλόπουλος: Περιμένουμε η ΠΓΔΜ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Μήνυμα στην ΠΔΓΜ ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά με την ταυτόχρονη υπενθύμιση των υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρωθούν από την πλευρά της γείτονος...

...έστειλε χθες από την Κοζάνη, κατά τη διάρκεια της ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη της πόλης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι μία σημαντική προϋπόθεση που πρέπει να εκπληρωθεί από πλευράς της γείτονος είναι «η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο», σημειώνοντας ότι η ΠΓΔΜ «ανέλαβε την υποχρέωση αλλαγών στο Σύνταγμά της» και «περιμένουμε την εκπλήρωσή της».
Τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά -δεν πρόκειται σ’ αυτό να υπάρξουν εκπτώσεις- όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και ουσιαστική έναρξη συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και διαπιστωθούν όλα τα παραπάνω που έχουν συμφωνηθεί, «τότε, και μόνο τότε, είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων».

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». Για το θέμα της ΑΟΖ, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας», όπως ισχύει βάσει της Συνθήκης του Μοντέγκο Μπέι του 1982.