ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Απαγορεύεται» να λείψει η Ν.Δ. από την αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι ότι η Ν.Δ. θα αρνηθεί να μετάσχει στις εργασίες της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καταγγέλλοντας την εργαλειοποίηση της διαδικασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποφύγει να μετάσχει στις διαδικασίες της αναθεώρησης, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει να θέσει σε κίνηση στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, με άλλοθί του την άρνηση της κυβέρνησης να εντάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στα προς αναθεώρηση άρθρα (τι θα γίνει, όμως, αν το εντάξει με εισήγηση των ΑΝ.ΕΛ.;).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, σχεδιάζει να καταθέσει μια πονηρή πρόταση αναθεώρησης. Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος μελετά την πρόταση αναθεώρησης που κατέθεσε για λογαριασμό της Ν.Δ. το 2014 ο Προκόπης Παυλόπουλος και φέρει, μεταξύ άλλων, και τις υπογραφές των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά. Με εξαίρεση το άρθρο 3 για την Εκκλησία, που δεν είχε περιληφθεί στα προς αναθεώρηση άρθρα, ο κ. Κατρούγκαλος αντιγράφει τις βασικές προτάσεις της κεντροδεξιάς παράταξης της περιόδου εκείνης -περιείχε έως και σκέψη για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, όχι αναλογική ασφαλώς- και με την προσαρμογή στις ανάγκες της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της Αριστεράς θα το καταθέσει στη Βουλή.

Η πρόβλεψή μου; Δύο μεγάλα θέματα θα κυριαρχήσουν. Πρώτον, οι παραγραφές των ποινικών αδικημάτων υπουργών, κατά μείζονα λόγο, αν την ύποπτη περίοδο η Δικαιοσύνη έχει ανακινήσει και πάλι το σκάνδαλο της Novartis (το διαδίκτυο βρίθει τέτοιων φημών).

Το δεύτερο θέμα θα είναι η Εκκλησία. Είτε τη soft εκδοχή της αναδιατύπωσης του άρθρου λάβουμε υπ’ όψιν -η οποία κινείται προς την κατεύθυνση της διακήρυξης της κρατικής ουδετεροθρησκείας (αφαίρεση εικόνων και ορθόδοξων θρησκευτικών συμβόλων από δικαστικές και σχολικές αίθουσες)- είτε υιοθετήσουμε τη hard εκδοχή (απόπειρα κατάργησης της Αυτοκεφαλίας της Ελλαδικής Εκκλησίας, διάσπαση σε Βορρά – Νότο), το ζήτημα είναι λίαν σοβαρό. Η πονηρή Αριστερά δεν χρησιμοποιεί καν τη λέξη διαχωρισμός αυτήν την εποχή. Αν επιτύχει να κάνει «από δύο χωριά» την Εκκλησία της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα εμφανιστεί στο τέλος με την τήβεννο του εγγυητή της… ενότητας.

Το θέμα συνδέεται ευθέως με το εθνικό συμφέρον αν θα επιτραπεί σε ξένες δυνάμεις να δρουν κατά μήκος των συνόρων μας μεταμφιεσμένες σε «Εκκλησίες» με την άδεια του Συντάγματος. Εν προκειμένω, οι ευθύνες της συντηρητικής παράταξης είναι τεράστιες. Απαγορεύεται να λείπει από την αναθεώρηση, θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος στη βάση της, τις Κυριακές η απουσία της θα συνιστά θέμα συζήτησης στις ενορίες. Προτείνω, λοιπόν, σε όλους όσοι σχεδιάζουν αποχώρηση από το Σύνταγμα να το σκεφτούν ξανά. Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ., δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, είναι κόμμα των θεσμών, δεν νοείται να υπάρχει η λέξη «αποχή» στο λεξιλόγιό της.

«Απαγορεύεται», επίσης, και κάτι άλλο, τρόπον τινά, αν μας πέφτει λόγος: Να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στον νομό Βοιωτίας, γενέτειρα του Αρχιεπισκόπου, δικηγόρος αδερφός καθηγητού πανεπιστημίου ο οποίος εκπροσωπεί στα δικαστήρια τους συμπολίτες μας που πάνε με το Παλαιό Ημερολόγιο. Θα υπογράψει κατ’ αυτόν τον τρόπο τη ρήξη της με την Εκκλησία η παράταξη. Και την ώρα των εκλογών δεν θα είναι πάνω από την κάλπη οι μεταρρυθμιστές «πασόκοι» που εισηγούνται αυτές τις νεωτερικές ανοησίες. Ο κόσμος της παράταξης θα είναι!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα