«Την ίδια στιγμή» στο Μέγαρο

Αρβανιτάκη, Τακίμ και MOYSA για μία βραδιά με μουσικές του κόσμουΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Εκείνη είναι μια σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια που προσμετρά 30 και πλέον χρόνια πορείας στο ελληνικό τραγούδι. Εχει συνεργαστεί με κορυφαίους Ελληνες αλλά και ξένους δημιουργούς και έχει ταξιδέψει τη μουσική της και τη μουσική της χώρας της στις πέντε ηπείρους, πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε ιστορικά θέατρα και φεστιβάλ. Εκείνοι θεωρούνται το σημαντικότερο σχήμα σήμερα, το οποίο ταξιδεύει την παραδοσιακή -και όχι μόνο- μουσική μας στις νεότερες γενιές, με φρέσκια ματιά και σύγχρονο ήχο.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη και οι Τακίμ θα μας φέρουν απόψε στο κτίριο Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης αγαπημένα ακούσματα, σε μια συναυλία υπό τον τίτλο «Την ίδια στιγμή». Μαζί τους θα απολαύσουμε τη MOYSA, τη Συμφωνητική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Πλατύρραχου. Η όμορφη αυτή συνάντηση επί σκηνής πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων για να αγγίξουμε τη μουσική με τον πιο τρυφερό, αλλά και έντονο συνάμα τρόπο.

«Αυτό που θα δει και θα ακούσει το κοινό της Θεσσαλονίκης είναι η συνύπαρξη της λαϊκότητας των Τακίμ με τον κλασικό ήχο της MOYSAS και όλα αυτά κάτω από την τεράστια ομπρέλα του διαχρονικού και αγαπημένου ρεπερτορίου της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και της αισθαντικής παρουσίας της επί σκηνής» αναφέρει ο Θωμάς Κωνσταντίνου, ο οποίος ηγείται των Τακίμ παίζοντας ούτι και λαγούτο.

Η συνεργασία τους με την Ελευθερία Αρβανιτάκη είναι γι’ αυτούς σπουδαία και το αντάμωμά τους με τη MOYSA μαγικό. «Το πνεύμα της παράστασης έχει να κάνει με τη φρεσκάδα και τον δυναμισμό του νέου ήχου που προτείνουμε δίπλα σε μία καλλιτέχνιδα, που θεωρείται εκπρόσωπος της πρωτοπορίας στην ελληνική σκηνή δεκαετίες τώρα. Η ορχήστρα MOYSA έρχεται να υπογραμμίσει αυτήν ακριβώς τη διάσταση με “επίσημο” αλλά ταυτόχρονα προσιτό τρόπο» λένε και μας συστήνονται καλύτερα μέσα από τις εμπνεύσεις τους. «Δεν μπορούμε να βρούμε ένα μουσικό είδος για να κατατάξουμε τους Τακίμ. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως ισορροπούμε ανάμεσα στο παλιό και το νέο, με το βλέμμα πάντα στραμμένο μπροστά. Αυτό που μας εμπνέει είναι το σημείο στο οποίο ενώνονται οι κόσμοι της ελληνικής μουσικής, είτε πρόκειται για παραδοσιακό και λαϊκό είτε έντεχνο και ίσως και πιo μοντέρνο τραγούδι» αναφέρει ο Θωμάς Κωνσταντίνου.

Από το Αιγαίο μέχρι την πολύβουη Νέα Υόρκη

«Μπορεί να φτάσει από τα ψηλά χιονισμένα βουνά της Ηπείρου και τις καταγάλανες παραλίες του Αιγαίου μέχρι την πολύβουη Νέα Υόρκη και την εξωτική γεμάτη αρώματα και χρώματα ανατολή» εξομολογείται ο Θωμάς Κωνσταντίνου και σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι ξεχωριστό πλάι στη δισκογραφία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, με άλμπουμ που έχουν σφραγίσει το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

Κι εκείνη άλλωστε έχει μια σταθερή σχέση με την παράδοση, το ρεμπέτικο και το σμυρνέικο τραγούδι από το ξεκίνημα της καριέρας της με την Οπισθοδρομική Κομπανία και πάντα συμπεριλαμβάνει την παράδοση στον ήχο και στο ρεπερτόριο των ζωντανών εμφανίσεών της. Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει τη φωνή της σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Πάντως, οι Τακίμ ονειρεύτηκαν κάτι τόσο όμορφο και τους προέκυψε, και σε αυτό το μοτίβο εξακολουθούν να ονειρεύονται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα