Θρίλερ για δύο αστροναύτες στο όριο του Διαστήματος!

Το σκάφος Soyuz MC-10 παρουσίασε βλάβη λίγο μετά την απογείωση. Τερμάτισε την πτήση στα 164.000 πόδιαΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Δραματικές στιγμές έζησαν στον αέρα -και πιο συγκεκριμένα στα… όρια του Διαστήματος- ένας Αμερικανός και ένας Ρώσος αστροναύτης όταν το διαστημικό σκάφος Soyuz MC-10 που επρόκειτο να τους μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ξαφνικά παρουσίασε βλάβη λίγο μετά την απογείωσή του από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ!
Πρωταγωνιστές στο περιστατικό -που λίγο έλειψε να μετατραπεί σε τραγωδία- ήταν ο Νικ Χέιγκ της NASA και ο Αλεξέι Οβτσινίν της Roscosmos, που αναγκάστηκαν τελικά να τερματίσουν την αποστολή τους ενώ πλησίαζαν στα όρια του Διαστήματος, σε ύψος 164.000 ποδών.

Μάλιστα, όπως μετέδιδαν χθες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, παρά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον προωθητικό πύραυλο κατάφεραν έπειτα από μια «βαλλιστική επανείσοδο», όπως χαρακτηρίστηκε, και με ταχύτητες που έφταναν έως και τα 7G να προσγειωθούν σώοι κοντά στην πόλη Τζεζκαζγκάν, στο κεντρικό Καζακστάν.

«Δόξα τω Θεώ, το πλήρωμα είναι ζωντανό» είπε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, αν και αργά χθες το απόγευμα γινόταν γνωστό από το πρακτορείο TASS, που επικαλούνταν «καλά ενημερωμένες πηγές», ότι η κατάσταση της υγείας των αστροναυτών του Soyuz «δεν είναι εντελώς καλή».
Βίντεο από την εκτόξευση στο κοσμοδρόμιο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει καπνούς να βγαίνουν από τον πύραυλο τη στιγμή της βλάβης, ενώ σε εικόνες από το εσωτερικό του διαστημικού σκάφους διακρίνονται οι δύο αστροναύτες να τραντάζονται βίαια.

Αναστέλλονται

Αν και το ταξίδι προς τον διαστημικό σταθμό επρόκειτο να διαρκέσει έξι ώρες, τα προβλήματα έγιναν εμφανή λίγο μετά την εκτόξευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες βλάβες που προκάλεσαν «βαλλιστική επανείσοδο» έχουν συμβεί και άλλες φορές σε πυραύλους Soyuz, ενώ χθες ο ιστορικός διαστημικών πτήσεων Γκίντερ Κρεμπς επεσήμανε στο twitter ότι κάτι ανάλογο συνέβη και το 1972.

Το ατύχημα σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακάλυψη μιας τρύπας στον ISS, με τους Ρώσους να κάνουν τότε λόγο για σαμποτάζ. Αυτό που θεωρείται, ωστόσο, δεδομένο πλέον είναι ότι, μετά το περιστατικό, προς το παρόν αναστέλλονται όλες οι ρωσικές επανδρωμένες αποστολές στο Διάστημα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα