Η αντεπίθεση των θρόμβων στην Ελλάδα της κρίσης

Αυξάνονται ολοένα τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, αφού ένας στους έξι ασθενείς δεν έχει χρήματα για υπολιπιδαιμική αγωγήΑπό τη
Ρίτα Μελά

Σχεδόν 20.000 νέα εμφράγματα μυοκαρδίου και 35.000 εγκεφαλικά συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας, ενώ η σοβαρή οικονομική κρίση αναγκάζει έναν στους έξι πάσχοντες να εγκαταλείψει την υπολιπιδαιμική αγωγή (βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης) λόγω φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία από το πρόγραμμα πρόληψης του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).

Τα παραπάνω ανέφερε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ) Δημήτρης Ρίχτερ σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε πρόσφατα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, η οποία τιμάται αύριο,13 Οκτωβρίου.
Στη θρόμβωση οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: το οξύ καρδιακό έμφραγμα, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΝ).

Το έμφραγμα μυοκαρδίου αποτελεί μια δραματική μορφή θρόμβωσης, που συμβαίνει στα στεφανιαία αγγεία, δηλαδή στα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά. Συνοδεύεται από μεγάλο ιατρικό και κοινωνικό κόστος, και οδηγεί στον θάνατο τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους στη χώρα μας, πολλούς στην αναπηρία με τη μορφή της καρδιακής ανεπάρκειας και πολύ περισσότερους εκτός εργασίας για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Αγγειακό επεισόδιο

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο, γιατί ευνοεί τη δημιουργία ευμεγέθων θρόμβων μέσα στις καρδιακές κοιλότητες. Στη χώρα μας έχουμε ετησίως 35.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Να τονίσουμε ότι, δυστυχώς, 300.000 Ελληνες άνω των 14 ετών πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, με το πρόβλημα να διογκώνεται περισσότερο τα προσεχή έτη, καθώς στις ηλικίες άνω των 75 ετών η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής ξεπερνά το 10%.

Τη φλεβική θρομβοεμβολική νόσο συνιστούν η θρόμβωση των φλεβών και η πνευμονική εμβολή, από τις οποίες πεθαίνουν 50.000 Ελληνες κάθε χρόνο. Αποτελεί την κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκοσμίως, που θα μπορούσε όμως να προληφθεί, αν κάθε νοσοκομείο της χώρας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα