Τετ α τετ Τσακαλώτου με Τόμσεν και Λαγκάρντ

Στη Σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί

Διαδοχικές συναντήσεις με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν και τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει σήμερα, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο Μπαλί, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να τεθούν το φλέγον θέμα της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019 αλλά και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων προς το ΔΝΤ ώστε να μειωθεί και το βάρος των τόκων. Σε ό,τι αφορά, πάντως, το θέμα των συντάξεων, δεν υπάρχει καμία αναφορά -θετική ή αρνητική- στη φθινοπωρινή έκθεση του ΔΝΤ και, όπως όλα δείχνουν, θα κριθεί τελικά περί τα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου, με την απάντηση να δίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι συντάξεις

Οσον αφορά τις συντάξεις, το ΔΝΤ έχει υπάρξει ξεκάθαρο. Κατά το Ταμείο, η περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από το 2019 είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα μπορεί να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Παράλληλα, θεωρεί πως με την περικοπή των συντάξεων θα βελτιωθεί η αμεροληψία του συστήματος, καθώς δεν θα γίνονται διακρίσεις μεταξύ των παλαιών και των νέων συνταξιούχων.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να διαμορφώσει ένα κλίμα ανοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό αίτημα μη περικοπής των συντάξεων, όπως αυτό θα αποτυπωθεί στον Προϋπολογισμό του 2019, τον οποίο θα καταθέσει την επόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της χώρας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.