Αντεπίθεση Κυριάκου με κωδικό «αξιοπιστία»

Εχοντας στόχο να αποδομήσει την πολιτική της κυβέρνησης σε κάθε επίπεδο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναπτύξει εντός και εκτός Ελλάδας τη στρατηγική του, ενώ προχωρά σε ανανέωση του κόμματος με «ξήλωμα» Αδωνη και ΣπυράκηΑπό τον
Θοδωρή Λαπαναΐτη

Με την κωδική ονομασία «αξιοπιστία» ονομάζουν την αντεπίθεση που σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ερχόμενο διάστημα με στόχο να αποδομήσει την κυβερνητική συνοχή. Οι τελευταίες παρεμβάσεις του προέδρου της Ν.Δ. είναι ενδεικτικές των προθέσεών του και της γραμμής στην οποία θα κινηθεί από εδώ και στο εξής, καθώς στη Ν.Δ. θεωρούν ότι η χώρα βαδίζει πλέον προς την τελική ευθεία των εκλογών.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει τοποθετήσει τις εκλογές το αργότερο έως τον ερχόμενο Μάιο. Η «γαλάζια» επιχείρηση «αξιοπιστία» θα αφορά όλα τα επίπεδα των πολιτικών παρεμβάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη: στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στο εσωτερικό της χώρας συνολικά αλλά και σε διεθνές επίπεδο, έναντι των εταίρων και των αγορών. «Η χώρα διασύρεται διεθνώς, τη στιγμή που το βασικό ζητούμενο είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη νέα αναστάτωση που προκάλεσε στον κυβερνητικό συνασπισμό η παρέμβαση Καμμένου από τις ΗΠΑ, και τα πυρά του κ. Μητσοτάκη εστράφησαν ξανά κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε «αδύναμο πρωθυπουργό» που εκβιάζεται από τον κυβερνητικό εταίρο του.

Το μήνυμα ότι «οι Ελληνες θέλουν και μπορούν να ξαναβρούν, επιτέλους, τον δρόμο του αληθινού πατριωτισμού, της αξιοπιστίας, της σοβαρότητας και της προόδου» αναμένεται να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς μεταβαίνει στο εξωτερικό για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά σε αυτό το πλαίσιο θα κινείται στο εξής και στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του μηνύματος αξιοπιστίας που θέλει να στείλει ο πρόεδρος της Ν.Δ. ευρύτερα εντός και εκτός της χώρας, τους επόμενους μήνες θα προχωρήσει και σε ανακατατάξεις σε εσωκομματικό επίπεδο, στο πλαίσιο της ανανέωσης του κόμματος. Σε αυτή την κατεύθυνση και προκειμένου η Ν.Δ. να δώσει μια διαφορετική εικόνα, αλλά και να εκπέμψει ένα ξεκάθαρο στίγμα γύρω από το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι πληροφορίες επιμένουν ότι ήδη σχεδιάζεται -κατά ορισμένες πηγές έχουν ήδη ληφθεί και οι οριστικές αποφάσεις- η κατάργηση των θέσεων των αντιπροέδρων της Ν.Δ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει κατ’ ουσίαν να απαλλαγεί από την παρουσία του Αδωνη Γεωργιάδη, αλλά, προκειμένου να μη δημιουργήσει την εικόνα της επί προσωπικού καρατόμησής του, θα «θυσιάσει» και τον Κωστή Χατζηδάκη. Μέσα σε αυτό το κλίμα θεωρείται βέβαιο ότι θα αλλάξει και η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη ύστερα από το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε από τις αποκαλύψεις για τη συνάντησή της με τον Ζόραν Ζάεφ.

Οι αλλαγές αυτές, ενδεχομένως και άλλες στο συντονιστικό των τομεαρχών και στις γραμματείες του κόμματος, καθώς θα τεθεί ασυμβίβαστο για όσους θα είναι υποψήφιοι στις «γαλάζιες» λίστες στις βουλευτικές εκλογές, προγραμματίζονται για το ερχόμενο συνέδριο, το οποίο αναμένεται προς τα τέλη του χρόνου. Αλλωστε, μια πρόγευση ότι η Ν.Δ. θα επενδύσει στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως το «δυνατό χαρτί» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα δόθηκε και κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, όπου στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μητσοτάκης ήταν μόνος του στο πάνελ, χωρίς την κυρία Σπυράκη ή άλλο στέλεχος του κόμματος δίπλα του.

Σε δοκιμασμένους αυτοδιοικητικούς το «γαλάζιο» χρίσμα για τις Περιφέρειες

Με την ίδια λογική, της μετάδοσης του μηνύματος της αξιοπιστίας, αναμένεται να δώσει και τη μάχη των περιφερειακών εκλογών ο πρόεδρος της Ν.Δ., καθώς τις περιφερειακές εκλογές τις αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης ως μία κατεξοχήν πολιτική μάχη που θα στείλει ευρύτερα πολιτικά μηνύματα σε αντίθεση με τις δημοτικές εκλογές. Μετά τις διεργασίες των τελευταίων μηνών και πολλά μπρος πίσω στην επιλογή των υποψήφιων περιφερειαρχών, η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφενός, να στηριχτούν οι εν ενεργεία «γαλάζιοι» περιφερειάρχες (Κ. Αγοραστός, Α. Τζιτζικώστας, Χ. Μέτιος, Α. Καχριμάνης, Χ. Καλογήρου, Γ. Χατζημάρκος) και να επιλεγούν, αφετέρου, άλλοι τέσσερις από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης (Γ. Πατούλης, Π. Νίκας, Φ. Σπανός, Ν. Φαρμάκης) δείχνει την πρόθεση του προέδρου της Ν.Δ. να αντιτάξει στους αντίστοιχους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα με διαδρομή, εμπειρία και έργο στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ακόμα και στην περίπτωση της Κρήτης η Ν.Δ. βρίσκεται ανάμεσα στους κ. Αρναουτάκη και Κουράκη, επίσης πρόσωπα που προέρχονται από την Αυτοδιοίκηση. Ουσιαστικά στις 11 τουλάχιστον από τις 13 Περιφέρειες είναι βέβαιο ότι η Ν.Δ. θα δώσει τη μάχη με αυτοδιοικητικούς που έχουν την αναγνώριση των τοπικών κοινωνιών αλλά και τη δυνατότητα να κερδίσουν τις Περιφέρειες, κάνοντας γαλάζιο τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.

Πάντως μέχρι να καταλήξει στις τελικές επιλογές του ο πρόεδρος της Ν.Δ. πέρασε μέσα από συμπληγάδες, καθώς είχε να αντιμετωπίσει αντιθέσεις στα διαφορετικά στρατόπεδα της παράταξης. Είναι ενδεικτική η περίπτωση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην Ντόρα Μπακογιάννη και τελικά πήρε το χρίσμα για
την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού κατ’ εντολήν του Μοσχάτου αποκατέστησε τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά. Ακόμα πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής, όπου ο Γιώργος Πατούλης ουσιαστικά διαπραγματευόταν το χρίσμα «εκβιάζοντας» με τον Δήμο Αθηναίων, τον οποίο διεκδικεί ο Κώστας Μπακογιάννης. Στο «παιχνίδι» για την Περιφέρεια ήταν από καιρό και ο Ανδρέας Παχατουρίδης, με τον οποίο συνομιλούσε ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, για να μη δημιουργηθεί αντάρτικο στον Δήμο της Αθήνας από τον κ. Πατούλη, ο τελευταίος πήρε το χρίσμα από τον κ. Μητσοτάκη παρά τις διιστάμενες απόψεις που υπήρχαν στα ηγετικά κλιμάκια της Ν.Δ., αν και σε κάποια φάση ο πρόεδρος της Ν.Δ. φλερτάρισε και με την εκδοχή τής από κοινού στήριξης Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. στον Γιάννη Σγουρό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα