«Πάγος» στις παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης!

Σήμερα η πρεμιέρα, με την τιμή να φθάνει έως και πάνω από 1,20 ευρώ το λίτρο. «Φιλοδώρημα» το βοήθημα των 12,5 λεπτώνΠρεμιέρα σήμερα για τη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, με τις τιμές πραγματικά να «καίνε»! Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα φτάσει στο 1,14 ευρώ το λίτρο, τιμή που σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά θα υπερβεί το 1,20 ευρώ.

Οι νέες αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης λειτουργούν αποτρεπτικά για τους πολίτες, με το ενδιαφέρον σε πολλά σημεία της χώρας να είναι ανύπαρκτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική οι παραγγελίες είναι μηδαμινές, όπως σημειώνουν έμποροι πετρελαίου θέρμανσης. Και πώς να μη βάζουν «πάγο» τα νοικοκυριά στην προμήθεια πετρελαίου, όταν η τιμή του, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες, θα είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, που διατίθετο κοντά στο 1 ευρώ ανά λίτρο;

Τον Ιανουάριο

Την ίδια στιγμή το επίδομα θέρμανσης -για τους λίγους που θα το πάρουν- μοιάζει με… φιλοδώρημα, φθάνοντας μόλις στα 12,5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Επίδομα, μάλιστα, που δεν θα καταβληθεί άμεσα, αλλά τον Ιανουάριο, ενώ για όσους καθυστερήσουν να προχωρήσουν στην αγορά του πετρελαίου, η κατάθεση θα γίνει τον Ιούλιο του 2019. Η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος του έτους.

Το σίγουρο είναι ότι στον Προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί μόλις 15.000.000 ευρώ για το επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το επίδομα θα δικαιούνται άγαμοι με ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 100.000 ευρώ. Επίσης, έγγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, συν 2.000 ευρώ για κάθε παιδί και περιουσία έως 200.000 ευρώ. Η χώρα θα χωριστεί σε τέσσερις ζώνες, με όσους βρίσκονται στην πρώτη ζώνη (βορειοδυτική Ελλάδα) να δικαιούνται τη μεγαλύτερη επιδότηση και εκείνους που διαβιούν στην τέταρτη ζώνη (νότια και νησιωτική Ελλάδα) τη χαμηλότερη. Ανάλογα με τη ζώνη, το ποσό του 

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος. Τα νοικοκυριά έχουν συσσωρευμένα χρέη από όλα τα μνημονιακά έτη και αδυνατούν να τα αποπληρώσουν. Χιλιάδες σπίτια και φέτος θα μείνουν χωρίς πετρέλαιο και δεν θα ανάψουν ούτε μια ώρα το καλοριφέρ. Κανείς, μα κανείς δεν έχει κάνει έως σήμερα παραγγελία στα πρατήρια για να βάλει πετρέλαιο. Η κυβέρνηση, όμως, κάνει ότι δεν βλέπει και έχει αποφασίσει να μειώσει το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης. Πρόκειται για απίστευτη αναλγησία. Οφείλει άμεσα να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές της. Δεν νοείται για ακόμη μία χρονιά οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένοι να ξεπαγιάζουν σαν να ζουν στα χρόνια της Κατοχής. Ελεος!

Δ. Ριζούλης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα