«Μαύρισε» η Βαυαρία τη «σιδηρά καγκελάριο»!

Η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) πήρε το χαμηλότερο ποσοστό της από το 1950 – Δεύτερο κόμμα οι ΠράσινοιΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Ηχηρό «χαστούκι» στην Ανγκελα Μέρκελ και στον κυβερνητικό συνασπισμό της έδωσαν οι Βαυαροί στις χθεσινές τοπικές εκλογές, χαρίζοντας στη Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) το χαμηλότερο ποσοστό της από το 1950! Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου έλαβε μόλις το 37,3% των ψήφων, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία κατάφερε να μπει για πρώτη φορά στην τοπική Βουλή, και μάλιστα με το «εκκωφαντικό» ποσοστό του 10,7%!

Οι λίγο περισσότεροι από 9.400.000 Βαυαροί που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, όπως όλα δείχνουν, ανέδειξαν δεύτερο κόμμα τους Πρασίνους με 17,8%, ποσοστό ενισχυμένο κατά 9,9 μονάδες από το 2013, τρίτους τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους με 11,6%, την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 9,5%, τους Φιλελεύθερους με 5% και την Αριστερά με 3,5%, αφήνοντάς την εκτός Κοινοβουλίου.

Συνεργασίες

Η τετρακομματική Βουλή διαμορφώνεται πλέον σε εξακομματική, κάτι που όμως δεν διευκολύνει το έργο του επικεφαλής του CSU Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος θα κληθεί -έχοντας απολέσει την αυτοδυναμία των Χριστιανοκοινωνιστών (κάτι που συμβαίνει δεύτερη φορά από το 1962)- να αναζητήσει συνεργασίες, προκειμένου να κυβερνήσει το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας.
Το ταπεινωτικό για τη Μέρκελ εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να θέσει σε κίνηση μια σειρά διαδικασιών, οι οποίες κρίνονται το λιγότερο ως απρόβλεπτες. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν χθες ότι η επόμενη ημέρα αναμένεται δύσκολη για την άλλοτε «σιδηρά κυρία» του Βερολίνου. Στο καλύτερο -για τον κυβερνητικό συνασπισμό- σενάριο, ο Χορστ Ζέεχοφερ θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση από την αρχηγία του κόμματος, θυσιάζοντας παράλληλα τη θέση του στο υπουργείο Εσωτερικών.

Είχε δείξει τα… δόντια του στον Ζέεχοφερ

 Με τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις, το CSU μπορεί να φτάσει έως στη διάσπαση, καθώς ο τοπικός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ έχει ήδη δείξει τα… δόντια του στον Ζέεχοφερ, όντας παράλληλα ασφαλής στη θέση του. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές και θα δώσουν σάρκα και οστά στους χειρότερους εφιάλτες της Μέρκελ. Αν οι Χριστιανοκοινωνιστές διαιρεθούν, τότε θα αποσυρθεί και η στήριξη/συμμετοχή τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους για την εποχή της Μέρκελ στη Γερμανία.

Ο Σόιμπλε παίρνει την εκδίκησή του και «αποκαθηλώνει» τη Μέρκελ

Μπορεί όσο ήταν στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας να «έκοβε» αυτός και να «έραβε» η Ανγκελα Μέρκελ, ωστόσο τώρα, ως πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αρχίσει να κριτικάρει εντόνως την καγκελάριο. Μιλώντας στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό SWR, ο Σόιμπλε αυτήν τη φορά κυριολεκτικά… έσταξε χολή κατά της καγκελαρίου, μια και εκτίμησε ότι η Μέρκελ δεν χαίρει πλέον της αδιαμφισβήτητης εμπιστοσύνης που έχαιρε στο παρελθόν, και δεν δίστασε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσής της.

Οπως είπε, σημαντικό ρόλο για το επόμενο βήμα σε κάθε περίπτωση θα παίξουν τόσο οι (χθεσινές) εκλογές στη Βαυαρία όσο και οι επικείμενες στο κρατίδιο της Εσης σε δύο εβδομάδες. «Οι δύο αναμετρήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές» εκτίμησε ο Σόιμπλε, που διαβάζει σωστά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες απεικονίζουν την κατάρρευση των κομμάτων του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, την ίδια ώρα που οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) κατέβηκαν στις εκλογές της Βαυαρίας κρατώντας… μικρό καλάθι, λόγω της μεγάλης δυσαρέσκειας που υπάρχει για τις πολιτικές της Ανγκελα Μέρκελ και κυρίως τη διαχείριση του Προσφυγικού. «Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν είναι πια αδιαμφισβήτητη» είπε σκωπτικά ο πρώην «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας, μην αποκλείοντας ωστόσο την επανεκλογή της «λαβωμένης» Μέρκελ στο τιμόνι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο συνέδριο του κόμματος τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα