Τι κρύβει η «επόμενη μέρα» της επιστροφής Μπράνσον

Μετά τις ευχαριστίες Τραμπ – Ερντογάν η Αγκυρα αγωνιά, μια και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδωσε καμία «υπόσχεση»Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια προκειμένου να αφεθεί τελικά ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Αντριου Μπράνσον, ο οποίος από το 2016 ήταν κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές, και με την απελευθέρωσή του να τερματιστεί η μεγαλύτερη ίσως διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Αγκυρα εδώ και δεκαετίες.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν πρώτη είδηση την επιστροφή του Μπράνσον στις ΗΠΑ, με τις σχετικές φωτογραφίες να κάνουν βέβαια τον γύρο του κόσμου, ωστόσο το ενδιαφέρον όλων στράφηκε, για σημειολογικούς λόγους, αφενός, στη συνάντηση που είχε μαζί του ο Ντόναλντ Τραμπ που τον υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο και, αφετέρου, για πολιτικούς λόγους, στις πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, οι οποίες βέβαια ήταν και ενδεικτικές των αμερικανικών προθέσεων ως προς τον Ερντογάν και την Αγκυρα το επόμενο διάστημα.

Μετά την ανταλλαγή ευχαριστιών μέσω twitter ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Τραμπ, δίπλα από τον οποίο γονάτισε κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο ο Μπράνσον για να προσευχηθεί για τον Αμερικανό πρόεδρο, ακολούθησε η δημοσίευση πλήθους αναλύσεων για «την επόμενη μέρα στις σχέσεις των δύο χωρών».
Προφανώς, όμως, στο στρατόπεδο της Αγκυρας, κι όχι σε εκείνο της Ουάσινγκτον, η αγωνία ήταν μεγαλύτερη.

Περιμένει «σημάδια»

Μετά την απελευθέρωση του πάστορα ο «σουλτάνος» περιμένει να δει άμεσα τα σημάδια εκείνα που θα οδηγήσουν στην αποσυμπίεση της τουρκικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ποντάρει να λάβει ξανά την -υψηλή- θέση που κατείχε η Τουρκία στη λίστα των συμμάχων των ΗΠΑ.
Αν και βγαίνει ηττημένος από όλη τη «φασαρία», καθώς αρχικά πόνταρε πως μέσω του πάστορα θα πάρει πίσω στην Τουρκία τον Φετουλάχ Γκιουλέν – «χατίρι», βέβαια, που δεν του έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ υποσχέσεις δεν έδωσε, αν και σημείωσε πως η απελευθέρωση του Μπράνσον αποτελεί «τεράστιο βήμα» για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Απαντώντας σε δημοσιεύματα που έβλεπαν «κρυφά deals» πίσω από την υπόθεση, έσπευσε να τονίσει μέσω twitter ότι «δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με την Τουρκία» στο θέμα του πάστορα.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Θα επανέλθει ως «σύμμαχος»;

Με τα νέα δεδομένα που γεννά η απελευθέρωση Μπράνσον στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, σε ποιον βαθμό επηρεάζονται η Ελλάδα και η Κύπρος; Αν και είναι αρκετά νωρίς για να απαντηθεί ένα τόσο σύνθετο ερώτημα, σε πρώτη φάση οι δύο χώρες θα πρέπει να παρατηρούν προσεκτικά τη στάση που θα κρατήσουν στο εξής οι ΗΠΑ απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς στο γεωπολιτικό ταμπλό ως «σύμμαχος» της Ουάσινγκτον επανέρχεται δυναμικά η Αγκυρα. Και το μεγάλο διπλωματικό στοίχημα που μπαίνει για μας δεν είναι άλλο από το να πειστούν οι Αμερικανοί να συνεχίσουν να βάζουν φρένο στις παράλογες -όσο και διαρκείς- διεκδικήσεις του «σουλτάνου» σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Γ. Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα