Εθνικό Πάρκο Ροδόπης: Μαύρα κουτιά στο δάσος

Καταγράφουν ηχητικά εχθρικές κινήσεις και «καταδίδουν» τους εισβολείς με 20 αισθητήρες που θα τοποθετηθούν στα δέντραΑυτιά» αποκτά το δάσος, που στο εξής θα αφουγκράζεται εχθρικές δραστηριότητες και θα «καταδίδει» τους εισβολείς του, μέσα από ένα πρωτοποριακό πιλοτικό έργο που υλοποιείται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είκοσι επίγειοι ακουστικοί αισθητήρες που καταγράφουν τους ήχους περιβάλλοντος, αποθηκεύοντάς τους ψηφιακά σε κάρτες SD, θα τοποθετηθούν σε δέντρα εντός του Εθνικού Πάρκου Ροδόπης από ερευνητές του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου «Εφαρμογή επίγειων οπτικών και ακουστικών αισθητήρων σε προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας για την παρακολούθηση της πανίδας και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων», που αποτελεί σύμπραξη επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων το ΑΠΘ και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας στο Ηράκλειο. 

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της σχετικής δράσης, δρα Χρήστο Αστάρα, ουσιαστικά θα καταγράφεται ό,τι ακούει ένα ανθρώπινο αυτί. «Στόχος μας είναι η εκτίμηση της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή. Εκτός από τους πυροβολισμούς, λοιπόν, μπορούν να ανιχνευθούν και άλλες δραστηριότητες, όπως η υλοτομία (π.χ., ήχοι από αλυσοπρίονα) ή η χρήση δασικών δρόμων από αυτοκίνητα.

Παγκοσμίως πρωτοποριακή ιδέα

Οι ακουστικοί αισθητήρες, τα δεδομένα των οποίων θα συλλέγονται ανά τρίμηνο, μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό εργαλείο παρακολούθησης που θα προωθεί τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών» εξήγησε ο κ. Αστάρας. Πρόσθεσε δε ότι, ενώ η παθητική ακουστική παρακολούθηση έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε οικολογικές μελέτες για νυχτερίδες και πουλιά, η χρήση της ως εργαλείου παρακολούθησης για την επιβολή του νόμου είναι παγκοσμίως πρωτότυπη, με πολύ λίγες παρόμοιες εφαρμογές να έχουν γίνει σε τροπικές περιοχές.

Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή ακουστικών αισθητήρων στο δάσος της Ροδόπης θα αποτελέσει και εφαλτήριο για τους επιστήμονες προκειμένου να διαπιστώσουν πώς ανταποκρίνονται οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί στην ελληνική πραγματικότητα. Οι πληροφορίες θα αξιοποιούνται για την αποστολή κατά προτεραιότητα περιπόλων στα «θερμά σημεία» δασικού εγκλήματος, όπως αυτά προκύπτουν, σε χρόνο που η πιθανότητα εντοπισμού παραβατών θα είναι μέγιστη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα