«Πρόσφυγας» η Μέρκελ στην Καγκελαρία!

Μαύρα μαντάτα αν χάσει και την Εση στις 28 Οκτωβρίου! Πληγωμένος ο Ζέεχοφερ. Βαυαρικό χαστούκι στους ΣοσιαλδημοκράτεςΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Περισσότερο… κυνηγημένο «πολιτικό πρόσφυγα» στην ίδια της τη χώρα παρά καγκελάριο θυμίζει πλέον η Ανγκελα Μέρκελ. Η άλλοτε σιδηρά κυρία της Γερμανίας -αλλά και της Ευρώπης- βλέπει ένα ένα τα κάστρα της να πέφτουν την ώρα που και στην αντίπερα όχθη, στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), βλέπουν πως ο δρόμος προς την «πασοκοποίηση» που έχουν ήδη διαβεί δεν έχει γυρισμό, αλλά μόνο μονοψήφια ποσοστά.

Οι εκλογές της Κυριακής στη Βαυαρία αποτέλεσαν «ηχηρό χαστούκι» για τη Μέρκελ, καθώς τα αποτελέσματα πλήγωσαν βαριά τον υπουργό Εσωτερικών της Χορστ Ζέεχοφερ, που είδε το άλλοτε κραταιό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του οποίου ο ίδιος είναι και πρόεδρος, να χάνει χιλιάδες ψήφους, που μεταφράστηκαν σε απώλειες κοντά στο 10%.

Η επόμενη μέρα στη Βαυαρία προμηνύεται δύσκολη στο κομμάτι δημιουργίας τοπικής κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς οι -πραγματικοί- νικητές της κάλπης, οι Πράσινοι, με όπλο τους το 17,8% δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συρθούν σε συνεργασία με το CSU της «σκληρής αντιμεταναστευτικής ατζέντας».
Μονόδρομος για τον χριστιανοκοινωνιστή πρωθυπουργό Ζέντερ είναι πια η συνεργασία με άλλα μικρότερα κόμματα, και δη με τους τρίτους στη σειρά Ελεύθερους Ψηφοφόρους (11,6%), ενώ ενδιαφέρον έχει πάντα η στάση που θα αποφασίσει να κρατήσει στις εξελίξεις η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία έλαβε διψήφιο ποσοστό και γίνεται «παίκτης» σε ακόμη ένα κρατίδιο.

Περί εμπιστοσύνης

Προσπαθώντας να διασκεδάσει πάντως χθες τις εντυπώσεις, η Μέρκελ απέδιδε το εκλογικό βατερλό στην απώλεια της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων. Ομως, όπως είπε χαρακτηριστικά, ακόμη και η καλή κατάσταση της οικονομίας και η χαμηλή ανεργία δεν είναι αρκετές για τους ανθρώπους, «όταν λείπει κάτι που είναι εξίσου σημαντικό. Κι αυτό είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στους πολιτικούς».

Η μητέρα των μαχών για την ίδια την καγκελάριο βρίσκεται μπροστά. Στο κρατίδιο της Εσης, καθώς εκεί στις 28 Οκτωβρίου οι τοπικές εκλογές θα σημάνουν πολλά για τους Χριστιανοδημοκράτες, αφού μια πύρρειος νίκη θα καταγραφεί ως ήττα για το κυβερνών κόμμα. Και κυρίως από εκείνους που μετά θα περιμένουν στη γωνία τη Μέρκελ στο συνέδριο του CDU τον Δεκέμβριο, όπου μόνο βέβαιη δεν θα θεωρείται πια η επανεκλογή της στην προεδρία του κόμματος.

«Αριβεντέρτσι» από Σαλβίνι σε Ανγκελα, Σουλτς και Γιούνκερ

 Τα αποτέλεσματα της βαυαρικής κάλπης προκάλεσαν βέβαια έντονους πανηγυρισμούς στις τάξεις της ιταλικής κυβέρνησης. «Αριβεντέρτσι Μέρκελ, Σουλτς και Γιούνκερ» ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε ο ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Ματέο Σαλβίνι, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς την ευρωπαϊκή ηγεσία. «Στη Βαυαρία η αλλαγή νίκησε και η Ευρωπαϊκή Ενωση ηττήθηκε» σχολίασε στη συνέχεια, τονίζοντας ακόμη πως οι εξελίξεις σηματοδοτούν «ιστορική ήττα για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ για πρώτη φορά οι φίλοι της AfD εισέρχονται στο κρατιδιακό Κοινοβούλιο». Ιδιαιτέρως ικανοποιημένη και η Μαρίν Λεπέν, έσπευσε να χαιρετίσει τη «δυναμική» που εκδήλωσαν οι ακροδεξιές κινήσεις κατά τις περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα