Νέο δόγμα αστυνόμευσης στην Αθήνα

Σε νέο σχεδιασμό, με ιδιαίτερη έμφαση στην ισχυρή και εμφανή παρουσία αστυνομικών σε όλη τη χώρα, προχωρά η Ελληνική Αστυνομία. Τα απανωτά «ντου» του Ρουβίκωνα φαίνεται ότι φέρνουν τα πάνω κάτω στον τρόπο αστυνόμευσης, ενώ στην ατζέντα βρίσκονται ακόμη και τριπλές περιπολίες σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που θεωρούνται περισσότερο επίφοβες για έκνομες πράξεις.

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, ωστόσο είναι επίσης φανερό πως την… ώθηση τελικά έδωσε η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας, ειδικά μετά την επίθεση με μπογιές στην πρεσβεία του Ιράν, τη στιγμή μάλιστα της αλλαγής της βάρδιας. Σε τηλεδιάσκεψη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αντιστρατήγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου στη ΓΑΔΑ με τους διευθυντές και τους προϊσταμένους των υπηρεσιών δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για το νέο δόγμα, που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και προληπτικά μέσω της πεζής αστυνόμευσης από περιπολίες που θα συνεπικουρούνται από τη ΔΙΑΣ και την ΟΠΚΕ, με ωράριο ως τις 2 τα ξημερώματα τις καθημερινές και πιο αργά τα Σαββατοκύριακα.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για έκνομες πράξεις θα υπάρχουν ακόμη και τριπλές περιπολίες. Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι οι επιθέσεις των μελών του Ρουβίκωνα πραγματοποιήθηκαν κυρίως κατά τις αλλαγές της βάρδιας των αστυνομικών αναγκάζει την ηγεσία της Αστυνομίας να αλλάξει στρατηγική. Ετσι, οι αλλαγές της βάρδιας δεν θα γίνονται πλέον τις ίδιες προκαθορισμένες ώρες, αλλά θα αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην μπορεί κανείς να γνωρίζει πότε ακριβώς πραγματοποιούνται.

Το νέο πρόγραμμα εμφανούς αστυνόμευσης, με την κωδική ονομασία «Περσέας», παρουσίασαν χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα. «Είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε για θέματα αρμοδιότητος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη -έχετε μεγάλη εμπειρία- και για να συζητήσουμε θέματα που αφορούν και την Ελληνική Αστυνομία, τα θέματα της αστυνόμευσης, το καινούργιο σχέδιο που μπήκε σε εφαρμογή και φυσικά τα θέματα πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας» ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη απευθυνόμενη στον κ. Παυλόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε για την ενημέρωση και τόνισε ότι είναι υποχρέωσή του να ενημερώνεται για κάθε υπουργείο. «Πολύ περισσότερο, για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

EΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ 

Επρεπε να είχε γίνει

Η κατάσταση σε περιοχές του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας έχει ξεφύγει εδώ και πολύ καιρό. Περίοικοι, καταστηματάρχες και χιλιάδες περαστικοί βιώνουν ένα καθημερινό μαρτύριο σε δρόμους και πλατείες που κάποτε έσφυζαν από ζωή και τώρα έχουν γίνει γκέτο κάθε λογής κακοποιού στοιχείου. Ακόμη και με το φως της ημέρας η διέλευση είναι σχεδόν αδύνατη. Ετσι, λοιπόν, μόνο ως θετική εκλαμβάνεται η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το νέο πρόγραμμα αστυνόμευσης και την αύξηση των περιπολιών σε αυτές τις περιοχές. Ηταν κάτι που έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού. Αυτό που απομένει είναι να δούμε πόσο αυτό θα κρατήσει, αφού και στο παρελθόν ανακοινώθηκαν μέτρα που γρήγορα ξεχάστηκαν.

Κ. Σαλαμούρας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα