Οικοδομικές άδειες τώρα και εντός 24ώρου

Ακόμα και εντός εικοσιτετραώρου μπορούν πλέον να εκδίδονται οικοδομικές άδειες, εφόσον εισάγονται στο σύστημα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά Εως σήμερα η διαδικασία μπορεί να απαιτούσε έως τρεις μήνες, ενώ μεγάλη είναι και η εξοικονόμηση πόρων για τον πολίτη και τον μηχανικό, καθώς δεν θα χρειάζεται να τρέχουν συνεχώς στις πολεοδομίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στις πρώτες δυόμισι ώρες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έκδοσης οικοδομικών αδειών κατατέθηκαν 292 αιτήσεις, αριθμός πενταπλάσιος από τις αιτήσεις που κατατίθενται καθημερινά με το παλιό σύστημα. Συνολικά, έως νωρίς το απόγευμα είχαν υποβληθεί 731 αιτήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν εργασίες μικρής κλίμακας.

Προς το παρόν, πάντως, το νέο σύστημα αφορά άδειες για κατοικίες εντός σχεδίου και για έργα μικρής κλίμακας, καθώς για τις υπόλοιπες άδειες (περιοχές εκτός σχεδίου, διατηρητέα, βιομηχανία, τουρισμός) οι πολεοδομίες δεν είναι έτοιμες. Οπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, η ηλεκτρονική έκδοση θα καταστεί υποχρεωτική για όλες τις κατηγορίες την 1η Δεκεμβρίου και έως τότε δίνεται η δυνατότητα παράλληλης χρήσης του συστήματος από τις πολεοδομίες, προκειμένου να κλείσουν τους φακέλους που έχουν συσσωρευτεί.

«Οφέλη»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργο Στασινό, η μεταρρύθμιση αυτή θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο μέλλον, διότι θα αλλάξει τη νοοτροπία πολιτών, υπηρεσιών και φορέων. Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε επενδυτή να γνωρίζει τον χρόνο αδειοδότησης μιας επένδυσης, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκε επίσης πως στις αρχές του 2019 θα τεθεί σε λειτουργία μια άλλη ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα υποδέχεται καταγγελίες για την αυθαίρετη δόμηση, και φιλοδοξεί να καταγράψει ηλεκτρονικά όλη τη «νέα γενιά» αυθαιρέτων.

Β. Παπ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα