Τα Μνημόνια «έφαγαν» την ποιοτική διατροφή

Μειώθηκε κατά 21% το καλάθι της νοικοκυράς. «Κόπηκε» το κρέας, επιστροφή στα λαδεράΗ οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι, αφενός, έχουν «ψαλιδίσει» σημαντικά τις αγορές τους, αφετέρου, επιλέγουν φθηνότερες τροφές.

Μοσχάρι, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ακόμη και ελαιόλαδο έχουν μειωθεί κατακόρυφα, ενώ έχει αυξηθεί η κατανάλωση οσπρίων και υδατανθράκων, καταδεικνύοντας την οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), μεταξύ 2010 και 2017 καταγράφεται μείωση στην αξία των αγορών κατά 21%, ενώ η εκτίμηση για τη μείωση του όγκου – ποσότητας των αγορών είναι της τάξης του 15%. 

Αυτό αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι 19 από τις 26 κατηγορίες τροφίμων που εξετάζει στην έρευνά του το ΙΕΛΚΑ (στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής) παρουσιάζουν μείωση στην ποσότητα που αγοράστηκε το 2017 σε σχέση με το 2010, ενώ 20 από τις 26 κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση στην αξία που αγοράστηκε το 2017 σε σχέση με το 2010.

Χαρακτηριστικές είναι οι αλλαγές που καταγράφονται σε συγγενικές ομάδες τροφίμων. Ειδικότερα, φθηνότερες επιλογές για πρόσληψη πρωτεϊνών, όπως τα όσπρια, παρουσιάζουν αύξηση κατά 10%, από 15 σε 16,6 κιλά και τα πουλερικά αύξηση κατά 9%, από 36,4 σε 39,5, ενώ ακριβότερες επιλογές παρουσιάζουν μείωση, όπως το μοσχάρι κατά 24%, από 47,6 κιλά σε 35,9 και το αρνί και το κατσίκι κατά 25%, από 13,5 κιλά σε 10,2 κιλά.

Αντίστοιχα, καταγράφεται σημαντική αύξηση στην πρόσληψη υδατανθράκων τόσο από ζυμαρικά όσο και από ρύζι κατά 14% και 8%, αντίστοιχα. Στις θετικές κατευθύνσεις προς πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές καταγράφεται η μείωση στην πρόσληψη ζάχαρης κατά 44% και αναψυκτικών κατά 43%, ενώ στις αρνητικές η μείωση σε φρούτα και λαχανικά κατά 23% και 20% αντίστοιχα, στα γαλακτοκομικά κατά 14% για το γάλα και 24% για το τυρί, αλλά και στο ελαιόλαδο κατά 18%. Σε γενικές γραμμές, παρατηρείται μία ανταπόκριση της αγοράς στις διατροφικές συνήθειες, καθώς σε κατηγορίες όπως τα ζυμαρικά, η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 14% στην αγορασθείσα ποσότητα, η μέση τιμή αγοράς παρουσίασε μείωση κατά 13%, από 1,86 ευρώ/κιλό σε 1,62 ευρώ/κιλό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα