Δόλωμα των τραπεζών σε «κόκκινους» δανειολήπτες

Προσφέρουν με κοινή ρύθμιση «κούρεμα» χρεών και αποπληρωμή σε βάθος χρόνου σε όσους απαρνηθούν τον νόμο ΚατσέληΓενναίο «κούρεμα» χρεών σε όσους απαρνηθούν τον νόμο Κατσέλη προσφέρουν οι τράπεζες με κοινή ρύθμιση. Ειδικά για τα καταναλωτικά δάνεια προβλέπει οριζόντιο «κούρεμα» της οφειλής κατά 80% για χρέος έως 50.000 ευρώ ανά τράπεζα. Για τα στεγαστικά, η ρύθμιση αφορά μόνο την πρώτη κατοικία και ανοίγει για δάνεια έως 500.000 ευρώ, με τον δανειολήπτη να καλείται να αποπληρώσει το 80% της σημερινής αξίας του ακινήτου του.

Η κοινή ρύθμιση των τραπεζών αφορά 120.000 προβληματικά δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς νομικής προστασίας, καθώς οι δανειολήπτες τους έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη.

Τα στεγαστικά

Το δέλεαρ της διαγραφής οφειλών απευθύνεται σε δανειολήπτες των οποίων η υπόθεση ακόμη δεν έχει εκδικαστεί. Ειδικότερα, για στεγαστικά δάνεια που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία του οφειλέτη η βάση πληρωμής θα είναι η αξία του ακινήτου και όχι το ύψος του δανείου.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει πάρει στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ και η παρούσα αξία του σπιτιού είναι 60.000 ευρώ, η τράπεζα θα του προτείνει να πληρώσει σε βάθος αρκετών ετών το 80%, δηλαδή 48.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό του δανείου, δηλαδή τα 52.000 ευρώ που απομένουν, «παγώνει» και, αν αποπληρωθεί κανονικά το δάνειο, θα «κουρευτεί».

Αυτό δεν ισχύει για όσους δανειολήπτες έχουν κι άλλη ακίνητη περιουσία, η συνολική αξία της οποίας ξεπερνά το ύψος του δανείου. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα γίνεται «κούρεμα» του δανείου ούτε θα ισχύει η αποπληρωμή του 80% της παρούσας αξίας του ακινήτου.

Οσον αφορά τα καταναλωτικά δάνεια, η διατραπεζική ρύθμιση προβλέπει οριζόντιο «κούρεμα» της οφειλής κατά 80% για χρέος έως 50.000 ευρώ ανά τράπεζα. Το «κούρεμα» δίνεται από όλες τις τράπεζες στις οποίες ο ίδιος δανειολήπτης μπορεί να έχει χρέη από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Στο μεταξύ, χθες η Eurobank ανακοίνωσε την πώληση µη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, στην κοινοπραξία των εταιριών B2Holding ASA και Waterfall Asset Management. Το τίμημα ανέρχεται περίπου σε 6%, σχεδόν διπλάσιο από τις προηγούμενες πωλήσεις πακέτων δανείων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα