«Μοιραίοι κι άβουλοι» μπροστά στην… ασυλία του Ρουβίκωνα

Ο νόμος-πλαίσιο και οι απειλές δένουν χέρια και στόματα πανεπιστημιακώνΑδύναμο και ανίκανο -λόγω νομικών κωλυμάτων, λεκτικών απειλών, φυσικών εκβιασμών- να διαχειριστεί τους ίδιους του τους χώρους φαίνεται ότι είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Ο νόμος-πλαίσιο και η διατύπωση της διάταξης περί πανεπιστημιακού ασύλου άνοιξαν διάπλατα την πόρτα στα μέλη του Ρουβίκωνα να πάνε και να καταλάβουν μια αίθουσα στη Φιλοσοφική Σχολή, έτσι όπως έχουν κάνει κι άλλες φοιτητικές παρατάξεις και διάφορων ειδών καταληψίες εν είδει «χρησικτησίας».
Γι’ αυτό η μόνη δυνατή αντίδραση ήταν η χθεσινή ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών, που καταδίκασαν τις καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων από «εξωπανεπιστημιακές» οργανώσεις, φωτογραφίζοντας τον Ρουβίκωνα.

Ασφάλεια και σεβασμός

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, «η καθημερινή εκπαίδευση και εργασία χιλιάδων φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, μόνιμων εργαζομένων και συμβασιούχων καθώς και του εκπαιδευτικού προσωπικού του πανεπιστημίου μας πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στην ακαδημαϊκή δεοντολογία, μακριά από εξωτερικές παρεμβάσεις».

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η ανακοίνωση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών, που απευθύνεται στον Ρουβίκωνα καλώντας την αναρχική ομάδα να προβληματιστεί από την αρνητική δημοσιότητα που πήρε η παρουσία του στη Φιλοσοφική Σχολή!

Σκληρή ανακοίνωση έβγαλε μόνο η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), που κάλεσε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να εκτελέσει το συντομότερο το καθήκον της, απαιτώντας «να αποχωρήσουν άμεσα τα μέλη της οργάνωσης Ρουβίκωνας καθώς και να αποδοθούν πίσω στα πανεπιστήμια όλοι οι χώροι που παράνομα, αυθαίρετα και χωρίς τη βούληση ή τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν χρόνια καταλάβει οι κάθε είδους καταληψίες σε όλα τα ιδρύματα».

Ταυτόχρονα η ΠΟΣΔΕΠ κάλεσε και τα πανεπιστημιακά όργανα να αντιδράσουν θαρραλέα και με τη στήριξη όλης της κοινότητας να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για να μην εδραιωθεί στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ και στα άλλα ιδρύματα ένα καθεστώς ανομίας. Μάλιστα, οι πανεπιστημιακοί υποστήριξαν τη σκληρή ανακοίνωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής κατά του Ρουβίκωνα.

Νέα εισβολή 

 Ενταση προκλήθηκε χθες στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ώρα της συνεδρίασης της Συγκλήτου ομάδα περίπου 50 φοιτητών μπήκε στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου βρίσκονταν περίπου 30 πανεπιστημιακοί καθηγητές, απειλώντας τους λεκτικά για τη διάσπαση του Τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας. Επιπλέον, αξίωσαν να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για να συζητηθεί η παρουσία του Ρουβίκωνα σε χώρο του κτιρίου της Φιλοσοφικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι από τους φοιτητές είπαν στους πανεπιστημιακούς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου: «Φέρατε τον Μητσοτάκη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δεν θα έρθει ο Ρουβίκωνας;»

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Στην… υπηρεσία της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που τα πανεπιστήμιά της, με αφορμή το περιβόητο άσυλο ιδεών, να έχουν μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι.

Καθηγητές να «πιάνονται όμηροι», άλλοι να πέφτουν θύματα τραμπουκισμού και άλλοι -όπως και πολλοί φοιτητές- να φοβούνται να μπουν σε αίθουσες εξαιτίας οργανωμένων μειοψηφικών ομάδων που έχουν επιβάλει δικούς τους νόμους.

Οσα συμβαίνουν στα ΑΕΙ της χώρας σίγουρα δεν αφορούν ούτε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών ούτε τον σεβασμό της δημοκρατίας και των θεσμών της. Πρόκειται απλώς για… μπαχαλάκηδες, που το μόνο που ευνοούν με τις συμπεριφορές τους είναι την ιδιωτική παιδεία και όχι, φυσικά, τη δημόσια, για την οποία τάχα κόπτονται.

Ας το καταλάβουν και ας αλλάξουν τροπάρι, και ας πάψουν να απαξιώνουν με τις καταλήψεις τους το δημόσιο πανεπιστήμιο. Διότι με τις… επαναστατικές πρακτικές τους στέλνουν εκατοντάδες φοιτητές σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, τόσο στην Κύπρο όσο και αλλού.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα