Γιατί δεν θέλει άμεση εκλογή του Προέδρου ο Παυλόπουλος

Τι είπε σε συνέδριο στη Λευκωσία, ακυρώνοντας τη θέση της Ν.Δ. επί ΣαμαράΚατά της απευθείας από τον λαό εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα τάχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας σε συνέδριο στην Κύπρο με θέμα «Προεδρική Δημοκρατία versus Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη «να μην υιοθετηθεί η ιδέα της απευθείας από τον λαό εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, και μάλιστα με ιδιαιτέρως ενισχυμένες αρμοδιότητες, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε, ενδεχομένως, σε μια συνταγματικώς προβληματική στροφή του πολιτεύματος προς την κατεύθυνση της Προεδρικής Δημοκρατίας». 

Οπως τόνισε επιπλέον ο κ. Παυλόπουλος, η απευθείας από τον λαό εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας «θα κατέληγε, οιονεί νομοτελειακώς, σε ένα είδος θεσμικής και πολιτικής “δυαρχίας” στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία έρχεται σε αντίθεση προς την κοινοβουλευτική παράδοση και λειτουργία του ελληνικού πολιτεύματος». Στην πραγματικότητα, με αυτή την τοποθέτηση ο κ. Παυλόπουλος αδειάζει την επιτροπή Αβραμόπουλου της Ν.Δ. επί Αντώνη Σαμαρά το 2014 που ζητούσε αλλαγή της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του.

Πάντως, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδανικό σύστημα πολιτειακής οργάνωσης για κάθε λαό και κάθε κράτος, αντιθέτως, «πρέπει να σκεφτόμαστε για ποιον λαό αυτό προορίζεται, σύμφωνα με την ιδιοσυστασία του και την παράδοσή του». Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι το ισχύον πολίτευμα της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα από το 1975 δείχνει την προσήλωση του ελληνικού λαού, ενώ και για το παράδειγμα της Προεδρικής Δημοκρατίας της Κύπρου σημείωσε: «Δεν υπολείπεται, κάθε άλλο, ως προς την απόδειξη του ότι το ιδανικό πολίτευμα εξαρτάται ουσιωδώς από τις συνθήκες δημοκρατικής διακυβέρνησης, που ανταποκρίνονται στο κοινό αίσθημα κάθε λαού».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να ανέχεται την κατοχή της Κύπρου, εξήρε την εικόνα ενότητας των Κυπρίων, τονίζοντας ότι δίνουν δύναμη και στους Ελλαδίτες ώστε να διεκδικηθεί η «πλήρης κυριαρχία της Κύπρου χωρίς εκπτώσεις».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα