Αγωνία στην κυβέρνηση για τις συντάξεις

Κρας τεστ για την περικοπή ή μη είναι το Euro Working Group της 26ης ΟκτωβρίουΣε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η κυβέρνηση, που περιμένει αγωνιωδώς την ετυμηγορία των δανειστών αν θα περικοπούν εκ νέου οι συντάξεις το 2019!

Μια πρώτη γεύση της στάσης τους θα έχει την ευκαιρία να πάρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) της 26ης Οκτωβρίου, που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου. Νωρίτερα, στις 22 Οκτωβρίου, η Eurostat θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του περασμένου έτους.

Το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου θα βρεθεί στην Αθήνα ειδικό τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών, που θα ασχοληθεί με το ξεσκόνισμα των δημοσιονομικών μεγεθών του Προϋπολογισμού προτού οι επικεφαλής συντάξουν την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση για την Ελλάδα που θα συζητηθεί στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

Φρεσκάρισμα στοιχείων

Η τεχνική αντιπροσωπία έρχεται για να φρεσκάρει τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε από το νέο τσεκάπ της πορείας των εσόδων και των δαπανών να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για το ύψος των υπερπλεονασμάτων φέτος και το 2019, μέρος των οποίων συνεχίζει να αμφισβητεί η Κομισιόν. Στόχος είναι να επέλθει συμβιβασμός στην υπεραπόδοση του 2019 εξαιτίας της διαφορετικής εκτίμησης που έχουν οι δύο πλευρές.

Το σχέδιο που κατατέθηκε στην Κομισιόν έχει μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου που κατατέθηκε στη Βουλή. Το πακέτο των θετικών μέτρων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση το 2019 χωρίς να περικόψει τις δαπάνες παραμένει στα 1,101 δισ. ευρώ, με τη διαφορά ότι το κονδύλι για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος αυξάνεται από τα 150.000.000 στα 200.000.000 ευρώ και το κόστος μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών συρρικνώνεται σε 177.000.000 ευρώ από 229.000.000. ευρώ. Η πρόβλεψη για το κόστος στον Προϋπολογισμό από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% διατηρείται στα 263.000.000 ευρώ. Η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% με ρυθμό 1% τον χρόνο θα αρχίσει από τα κέρδη του 2019.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα