Κυριάκος: «Κουτσή πάπια» η κυβέρνηση

Το μήνυμα του Μητσοτάκη προς τους επενδυτές και το φάουλ για τις ΣκουριέςΜηνύματα προς τους επενδυτές, τις αγορές, τους δανειστές, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και προς τον ελληνικό λαό έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα με μια νέα κυβέρνηση.

Κληθείς δε να σχολιάσει την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, παρομοίασε την κυβέρνηση με «κουτσή πάπια» (χρησιμοποίησε τον όρο «lame duck») και συμπλήρωσε «η κυβέρνηση είναι αδύναμη να παράξει έργο, αλλά μπορεί να παράξει ζημιά». Ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει απαντήσεις για τα μυστικά κονδύλια και όταν ρωτήθηκε αν θα καταθέσει πρόταση μομφής η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε λέγοντας «αφήστε να κρατήσουμε κλειστά τα χαρτιά μας». Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι «το μεγαλύτερό μας στοίχημα είναι να πείσουμε τους πάντες, τις αγορές, τους πιστωτές, τους επενδυτές και κυρίως τον ελληνικό λαό. Να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη προς τη χώρα και τη νέα κυβέρνηση». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ονομαστικά στην επένδυση του Ελληνικού αλλά και στις Σκουριές και τόνισε ότι «τα σημερινά εμπόδια θα ξεπεραστούν με αποφασιστικότητα και χωρίς χρονοτριβή», ενώ υπογράμμισε ότι οι άδειες στην καναδική εταιρία στις Σκουριές «θα εκδοθούν μέσα στον πρώτο μήνα» από τη δική του διακυβέρνηση. Ομως, αν για το Ελληνικό έχει απόλυτο δίκιο, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να ήταν πιο «μαζεμένος» για τις Σκουριές, αν ληφθούν υπόψη η χαμηλή τιμή εξαγοράς αλλά και οι παράλογες απαιτήσεις των επενδυτών που ζητούν υπέρογκη αποζημίωση-πρόκληση, οι οποίοι μάλιστα -σύμφωνα με την κυβέρνηση- δεν τηρούν καν τους όρους της σύμβασης!

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης στην ίδια συνέντευξη τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι «επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες» και αυτό που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα είναι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Το θέμα των επενδύσεων, και συγκεκριμένα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική ως έργο κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ, τέθηκε κατά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε χθες στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης με τον επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Κανιέτε. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να χαρακτηρίζει «εποικοδομητική» τη συζήτηση με τον κ. Κανιέτε. 

Ωστόσο, η ξαφνική αδιαθεσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν επέτρεψε τη συνάντηση που είχαν προγραμματίσει με τον κ. Μητσοτάκη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα