«Ο κύβος ερρίφθη» στο γεύμα Τσίπρα – Καμμένου

Το χρονικό της «καρατόμησης» Κοτζιά! «Κλειδιά» η συμφωνία στη ΛΑΕΔ και το… επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιοΟ Νίκος Κοτζιάς «φαγώθηκε» στο γεύμα που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος το μεσημέρι της Δευτέρας στη ΛΑΕΔ. Χθες το μεσημέρι μπήκαν και τυπικά οι τίτλοι τέλους της παρουσίας του υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση. Του χρεώθηκε το διαφαινόμενο ναυάγιο της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη δε σύγκρουση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο οποίος ακολούθησε εντελώς αντίθετη πολιτική γραμμή, αναδείχθηκε νικητής, κατά κράτος θα έλεγε κανείς, ο δεύτερος. 

Στο γεύμα της ΛΑΕΔ οι κ. Τσίπρας και Καμμένος φέρεται ότι αποφάσισαν να απαλλαγούν από τα αγκάθια στη συνεργασία τους και να συνεχίσουν μαζί μέχρι τέλους. Ο μεν πρώτος, κατά πληροφορίες, συμφώνησε να «αδειάσει» τον Νίκο Κοτζιά στην κόντρα του με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και ο Πάνος Καμμένος δεσμεύτηκε πως οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. και ο ίδιος θα συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση χωρίς περιστροφές. 

Φάνηκε αυτό από το υπουργικό συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός κάλεσε άπαντες τους βουλευτές να μη ρίξουν την κυβέρνηση και αφού έλαβε τις απαντήσεις που ήθελε, λίγο αργότερα, έκανε σαφές ότι δεν είχε πρόθεση να στηρίξει τον υπουργό Εξωτερικών στην άνευ προηγουμένου κόντρα του με τον υπουργό Αμυνας. Τα δύο κορυφαία στελέχη αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς και αλληλοκατηγορήθηκαν για προσωπικά παιχνίδια και στρατηγικές μέχρι και περί μυστικών κονδυλίων.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε το «στρατόπεδο» του Πάνου Καμμένου, ξεκαθαρίζοντας στον Νίκο Κοτζιά πως η συνεργασία τους τελείωσε. Το μήνυμα το έλαβε ο κ. Κοτζιάς. Αποχώρησε από το υπουργικό συμβούλιο πριν αυτό τελειώσει και κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου φέρεται ότι ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο για την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Κάποιοι ερμηνεύουν την κίνηση αυτή του υπουργού Εξωτερικών ως αναζήτηση στήριξης. Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, εργάζονταν ήδη για την επικοινωνιακή διαχείριση της απομάκρυνσης Κοτζιά. 

Η έκφραση δυσαρέσκειας του υπουργού Εξωτερικών για τη στάση του κ. Τσίπρα και το σενάριο της παραίτησης έγιναν πολύ πιο έντονα χθες το πρωί, με κυβερνητικές πηγές να καταλογίζουν στον Νίκο Κοτζιά ότι έσπευσε να επιταχύνει με δικές του κινήσεις τις διαδικασίες αντί να περιμένει την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες. Πηγές του ΥΠΕΞ επισημαίνουν πως το βράδυ της Τρίτης ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συζήτησε με συνεργάτες του το σενάριο της παραίτησης και, παρότι υπήρξε πρόταση για στάση αναμονής, ο κύβος είχε ριφθεί. 

Η απάντηση στη… δυσαρέσκεια Κοτζιά ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. «Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση και θα φτάσει στον προορισμό του. Οποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή δυσφορεί στη διαδρομή να κατέβει» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και ταυτόχρονα άνοιξε διάπλατα την πόρτα της εξόδου στον υπουργό Εξωτερικών. 

Λίγη ώρα αργότερα, περίπου στις 2 το μεσημέρι, ο Νίκος Κοτζιάς υπέβαλε την παραίτησή του στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός τη δέχτηκε και ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε το τέλος του από την κυβέρνηση με έναν στίχο γεμάτο μηνύματα: «Ερχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος» έγραψε στο twitter.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ 

Κλυδωνισμός, αλλά χωρίς κάλπες

Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών δίνει εκ πρώτης όψεως την αίσθηση ενός μεγάλου κλυδωνισμού για την κυβέρνηση. Πολιτικά, αυτό είναι σωστό. Το κρίσιμο, όμως, ζήτημα που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις είναι η έκβαση των διεργασιών στα Σκόπια για τη συνταγματική αναθεώρηση. Εάν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο Ζάεφ δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών, τότε το Σκοπιανό θα υποχωρήσει σταδιακά από τις πρώτες θέσεις της πολιτικής ατζέντας στη δική μας χώρα. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τη χθεσινή αναταραχή και τη φημολογία που οργιάζει, απομακρύνονται και τα σενάρια των εκλογών. Επομένως, θα δοθεί χρόνος για να αναδειχθούν άλλα θέματα και προτεραιότητες στην πορεία προς τις κάλπες…

Ανδρέας Καψαμπέλης

—-

Κυριάκος: Εκβιαζόμενος ο πρωθυπουργός! Φώφη: Πάνε χέρι χέρι στον γκρεμό

Ως ομηρία του Αλέξη Τσίπρα από τον Πάνο Καμμένο προσεγγίζει την παραίτηση Κοτζιά η αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός στην πραγματικότητα απέπεμψε τον Νίκο Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών και θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή δικαιώνει την εκτίμησή του ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είναι «κυνικός συνεταιρισμός εξουσίας» και «φαρσοκωμωδία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας το γεγονός ότι απεπέμφθη από την κυβέρνηση ο «θερμότερος υποστηρικτής» της Συμφωνίας των Πρεσπών και ταυτόχρονα παραμένει στην κυβέρνηση ο κ. Καμμένος, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν θα ανεχτεί καμία διγλωσσία, υπογραμμίζει ότι «ο κ. Τσίπρας δεν είναι απλά ένας αδύναμος πρωθυπουργός. Είναι πια ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός» και τονίζει ότι σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες η Ελλάδα δεν διαθέτει κυβέρνηση «σταθερή, αποφασισμένη, η οποία θα μιλάει με μια φωνή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Η Φώφη Γεννηματά εκτιμά ότι η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την «κρίση που σοβεί στον κυβερνητικό συνασπισμό» και επισημαίνει ότι όχι μόνο «το πουλόβερ ξηλώνεται», αλλά «ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του: Χέρι χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό!».

«Ο κατεξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας παραμένει στη θέση του και παραιτείται ο εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας «είναι όμηρος του υπουργού Αμυνας, που έχει αναγορευτεί σε πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, και πορεύεται με πρώτο μέλημα μη δυσαρεστήσει τον συνεταίρο του».

Το ΚΚΕ συσχετίζει την παραίτηση Κοτζιά με το πρόσφατο ταξίδι του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ και επισημαίνει ότι «δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι για τον κ. Τσίπρα ισχύει το «νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος», αλλά πιθανότατα αναδεικνύει και τις επιμέρους επιδιώξεις και αντιθέσεις για το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή».

«Το πρώτο μεγάλο θύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο κ. Κοτζιάς» σχολίασε η Ενωση Κεντρώων, ενώ την παραίτηση Τσίπρα ζήτησε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

—-

Σενάριο για κυβέρνηση μόνο 151 βουλευτών

Έντονο μυστήριο- υπάρχει πλέον για το τι ακριβώς προτίθεται να πράξει στο προσεχές μέλλον ο Ν. Κοτζιάς. Σε αυτό το ταραχώδες κλίμα συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα τα στελέχη της κίνησης «Πράττω», ενώ την προσεχή Δευτέρα αναμένεται η πρώτη δημόσια εμφάνιση του κ. Κοτζιά στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο τέως υπουργός, ως γνωστόν, ηγείται της ολιγομελούς πολιτικής κίνησης στην οποία συμμετέχει η βουλευτής Πειραιώς Γεωργία Γεννιά, ενώ παλαιότερα εντασσόταν σε αυτή και ο Νίκος Τόσκας. Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όμως, αποχώρησε εδώ και καιρό λόγω διαφωνιών.

Στα όρια

Στην περίπτωση, πάντως, που ο κ. Κοτζιάς αποφασίσει με το «Πράττω» και την κυρία Γεννιά να τραβήξει την κόντρα στα άκρα και να ανεξαρτητοποιηθεί, τότε από τους 153 βουλευτές που αριθμεί σήμερα η κυβέρνηση (μαζί με ΑΝ.ΕΛ. και Κατερίνα Παπακώστα), θα βρεθεί με 151, στα όρια δηλαδή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Προσώρας, βέβαιο θεωρείται ότι ο κ. Κοτζιάς θα προσπαθήσει να υπεραμυνθεί του έργου του μέσω των ΜΜΕ. Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν δείχνουν να ανησυχούν για τυχόν… αντίποινα, εκτιμώντας ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει τερματίσει την πολιτική του διαδρομή και εφεξής θα εστιάσει στην πανεπιστημιακή καριέρα του.

—-

Μίνι διαφοροποίηση για το Σκοπιανό! Ξαφνικές κορόνες για τη Μακεδονία

Διπλό μήνυμα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας λίγη ώρα αφότου έκανε δεκτή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, με αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και προς τα Σκόπια και τα διεθνή κέντρα, καθιστώντας σαφές στον δυτικό παράγοντα πως ό,τι ήταν να γίνει από την ελληνική πλευρά για την επίλυση του Σκοπιανού έγινε και… δεν έχει άλλο.

Ο κ. Τσίπρας, ντυμένος στα μπλε, το είπε ευθέως όταν βγήκε στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου για να ανακοινώσει στους πολιτικούς συντάκτες την απόφασή του να αναλάβει προσωπικά τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής: «Η απόφαση να αποδεχτώ την παραίτηση Κοτζιά, αλλά και η απόφασή μου να αναλάβω εγώ ο ίδιος το υπουργείο των Εξωτερικών το επόμενο διάστημα είναι μία απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνησή μου» τόνισε. Νωρίτερα σημείωνε με διάθεση να κρατήσει τους τύπους και τα πρωτόκολλα ευγενείας ότι «με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών», καθώς εμμέσως φρόντισε να αποδώσει στον παραιτηθέντα υπουργό προσωπικές στρατηγικές στην άσκηση των καθηκόντων του. Εδώ και καιρό, άλλωστε, ήταν γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι η γραμμή επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου με τη Βασιλίσσης Σοφίας δεν ήταν καθόλου καλή, αλλά «έσπασε» οριστικά τον περασμένο Ιούλιο μετά την πρωτόγνωρα οξεία ρητορική που χρησιμοποιήθηκε από τον τέως υπουργό Εξωτερικών εναντίον της Μόσχας. Οι ψυχροπολεμικοί χειρισμοί Κοτζιά και ο «ρωσικός χειμώνας» στις διμερείς σχέσεις ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε εν τέλει το ποτήρι στις σχέσεις των δύο ανδρών.

Οσον αφορά ειδικότερα το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τη γειτονική χώρα, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αυτό ήταν χωρίς αστερίσκους, λέγοντας προς όλους ότι αν η ΠΓΔΜ δεν προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση τότε η Συμφωνία των Πρεσπών ναυαγεί διά παντός. «Θέλω να στείλω και ένα μήνυμα στους γείτονές μας, να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος, διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί την ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, εν προκειμένω στην Ε.Ε ή στο ΝΑΤΟ, με συνταγματική ονομασία που θα λέγεται “Δημοκρατία της Μακεδονίας”» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Η χθεσινή εξέλιξη σηματοδοτεί παράλληλα την πρόθεση του κ. Τσίπρα να προχωρήσει με πιο συμπαγή κυβερνητικά χαρακτηριστικά προς τις ερχόμενες εκλογές, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από την ΠΓΔΜ δείχνουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 80 βουλευτών που απαιτούνται για την κύρωση της συμφωνίας από το σκοπιανό Κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έλθει στην ελληνική Βουλή, οδηγώντας σε πλήρη αποκατάσταση τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον κυβερνητικό εταίρο του Πάνο Καμμένο.

—-

Πρωτοσέλιδη στην ΠΓΔΜ η παραίτηση!

Πρώτο θέμα ήταν χθες στα περισσότερα ΜΜΕ των Σκοπίων η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, που όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητη από τους γείτονες, τουναντίον προκάλεσε μείζονα ανησυχία. Το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ έβαλε στο πρωτοσέλιδο την είδηση και ανέφερε: «Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών παραιτείται, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει». Το πρακτορείο makfax έγραψε στο πρωτοσέλιδό του ότι «Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε την παραίτηση του Κοτζιά», ενώ τον στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου με τον οποίο σχολίασε την παραίτησή του ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε στο δημοσίευμά του με τίτλο «Κοτζιάς στο twitter: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος» το 1tv.

Η είδηση της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών φιγουράρισε πάντως στις πρώτες θέσεις όλων των ΜΜΕ, ευρωπαϊκών και μη, με το Reuters να αναφέρει: «Η στήριξη του δεξιού κόμματος (δηλαδή των ΑΝ.ΕΛ.) είναι κρίσιμη για τον Τσίπρα, τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή». Η γαλλική «Le Figaro» μετέδωσε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «είναι αποφασισμένος να επιτευχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών παρά την παραίτηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας».

{{-PCOUNT-}}40{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα