«Ο Κοτζιάς μοίραζε λεφτά σε αλβανικά και σκοπιανά media»

Μέγα θέμα με τον Κοτζιά! Πώς χρησιμοποίησε τα μυστικά κονδύλια

Η αποκάλυψη των «κρυφών πακέτων» έγινε όταν ενημερώθηκε για το θέμα η Βουλή.  Επεφταν βροχή τα ευρώ και προς τους Αλβανούς. Σάλος για τον χορό μαύρου χρήματοςΗ Θέση μας: Αυστηρός έλεγχος για κάθε δαπάνη

Διαβάστε επίσης:

►Το πρώτο «χτύπημα» από τον Κοτζιά

►Η Ελλάδα πεθαίνει με ραγδαίο ρυθμό! 2.500.000 λιγότεροι το 2050

►Υψώνουν νέο σταυρό και μνημείο στον ήρωα

►«Καμπάνα» 150.000 € για τις ενοχλητικές κλήσεις

►Τουρκία: Στήνει σκηνικό έντασης με το «Barbaros»

►Φόβος για νέα Ιμια!

►Η Ελλάδα πεθαίνει με ραγδαίο ρυθμό! 2.500.000 λιγότεροι το 2050

Αποκάλυψη-σοκ για το πού διοχετεύονταν οι μυστικοί «πόροι» του υπ. Εξωτερικών

Μαύρα λεφτά» από τα απόρρητα κονδύλια μοίραζε ο μέχρι προχθές υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και σε Σκοπιανούς και σε Αλβανούς δημοσιογράφους, προφανώς και για να στηρίζουν την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών και για να… υμνούν το μεγαλειώδες έργο του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής! Η αποκάλυψη «βόμβα» έγινε από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι στις 10 Οκτωβρίου, και αφού είχε γίνει το αποτυχημένο δημοψήφισμα στη FYROM, έφτασε στη Βουλή σφραγισμένος φάκελος από το ΥΠΕΞ μέσω ειδικού υπαλλήλου, στον οποίο περιέχονταν κωδικοί με συνολικό ποσό περίπου 1.000.000 ευρώ.

• Ο πρώτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας.
• Ο δεύτερος κωδικός αφορούσε χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η διαδικασία αυτή γίνεται τέσσερις με πέντε φορές τον χρόνο και τα βήματα που ακολουθούνται είναι τα εξής: Στέλνεται από το υπουργείο Εξωτερικών στον πρόεδρο της Βουλής σφραγισμένος φάκελος. Συνήθως έχει μέσα μία σελίδα χαρτί, στην οποία αναγράφονται κωδικός και ένα γενικό ποσό.

Ούτε σε ποιους πάει ούτε και γιατί. Εκείνο που αναφέρεται ως αιτιολογία είναι συνήθως «για προώθηση εθνικών θέσεων (σ.σ.: λες και η προδοτική συμφωνία των Σκοπίων αποτελεί εθνική θέση) σε κράτη της αλλοδαπής» ή «ενίσχυση ΜΜΕ για προώθηση εθνικών θέσεων»! Σε όσες εκ των περιπτώσεων ζητήθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία δεν δόθηκε απάντηση, γι’ αυτό και πάντα τόσο ο πρόεδρος της Βουλής όσο και οι αντιπρόεδροι υπογράφουν όχι εγκρίνοντας τα ποσά αλλά αναφέροντας απλώς ότι έλαβαν γνώση.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες που φέρεται ότι έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ότι «απόρρητα κονδύλια» διοχετεύονταν σε ΜΜΕ του εξωτερικού για να του επιτίθενται, καθώς διαφωνούσε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με τις κινήσεις που έκανε το ΥΠΕΞ στα Βαλκάνια και όχι μόνο.

Και αν το υπ. Εξωτερικών στη Βουλή κάνει έστω και αυτή την τυπική διαδικασία, το πάρτι με τα απόρρητα κονδύλια συνεχίζεται ακόμη και στις μέρες μας και σε άλλα υπουργεία, όπως συνέβαινε και είχε καταγγελθεί και στο παρελθόν.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν απόρρητα κονδύλια στον περιβόητο κωδικό «0896» όχι μόνο στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και σε άλλα υπουργεία, όπως το Προστασίας του Πολίτη, το Εθνικής Αμυνας, το Εσωτερικών, το Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και στην ΕΥΠ, που μέχρι πρόσφατα υπαγόταν στο γραφείο του πρωθυπουργού, που δεν δίνουν λογαριασμό πόσα ξοδεύουν και πού. Αυτό από μόνο του είναι μείζον θέμα, καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασπατάλησης πόρων σε άγνωστους παραλήπτες και χωρίς κανέναν έλεγχο. Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όμως υποστηρίζεται ότι έχουν καταγραφεί όλα τα «απόρρητα κονδύλια»!

Τέλος, σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης τόνισε: «Προκαλεί αγανάκτηση η διαρροή στον Τύπο δήθεν “απόρρητων δαπανών” του ΥΠΕΞ, αλλά ταυτόχρονα εγείρει και σοβαρά ερωτήματα για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”», αναφερόμενος στην ανάρτηση του Δ. Τάκη στο iefimerida.gr.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. βάζει «στο κάδρο» και τον Σόρος

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για όσα συνέβησαν στο υπουργικό συμβούλιο αναφορικά με τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, θέτοντας στο επίκεντρο τις καταγγελίες για χρηματόδοτηση του Τζορτζ Σόρος για την προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ. θέτει δύο ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό. Το πρώτο: «Αν αληθεύει ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πέραν των διαφωνιών, η συζήτηση στράφηκε γύρω από κατηγορίες περί διαχείρισης μυστικών κονδυλίων, καθώς και χρηματοδοτήσεων από τον Τζ. Σόρος για την “προώθηση” της Συμφωνίας των Πρεσπών». Το δεύτερο: Αν «αληθεύει πως οι κατηγορίες αυτές και η δική σας αδρανής στάση αποτέλεσε την αιτία της παραίτησης του υπουργού των Εξωτερικών».

Οπως τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη, ουδέποτε σε συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου έχουν υπάρξει ανάλογες καταγγελίες ακόμη και στο απώτατο παρελθόν και χαρακτηρίζει αδιανόητο να μην αντιδρά ο πρωθυπουργός στα καταγγελλόμενα.
«Η διακίνηση σε διεθνές επίπεδο τέτοιων κατηγοριών προσβάλλει σοβαρότατα τη χώρα» ανέφερε το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, ενώ ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε: «Ζητάμε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό και όχι από τον προεδρεύοντα του υπουργικού συμβουλίου».

Απαιτούν εξηγήσεις Σταύρος και Λεβέντης

Απαντήσεις για τα μυστικά κονδύλια, όχι τόσο ή μόνο του υπουργείου Εξωτερικών αλλά όλων των υπουργείων, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Δεν με ενδιαφέρουν μόνο τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, που άλλωστε είναι στον έλεγχο της Βουλής. Με ενδιαφέρει τι γίνεται με τα μυστικά κονδύλια όλων των υπουργείων» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού. Σύμφωνα με όσα είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο κ. Θεοδωράκης, τα υπουργεία που διαχειρίζονται μυστικά κονδύλια είναι οκτώ και συμπλήρωσε ότι έχει θέσει το θέμα δύο φορές στη Βουλή, προτείνοντας «τα μυστικά κονδύλια να περιοριστούν μόνο στα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη και να ελέγχονται από τη Βουλή».

Εισαγγελέας

Την παρέμβαση του εισαγγελέα και για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων ζητά το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, σημειώνοντας ότι «για την Ενωση Κεντρώων δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια, υπάρχουν μόνο φανερά κονδύλια σε όλα τα υπουργεία γιατί διαχειρίζονται κρατικό χρήμα. Επομένως, είναι όλοι υπόλογοι».
«Οσο σημαντικό είναι να διερευνηθεί η υπόθεση με τα μυστικά κονδύλια, άλλο τόσο υποκριτικό είναι να πέφτουν ορισμένοι απ’ τα σύννεφα, αγνοώντας δήθεν την ύπαρξή τους» σχολίασε το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «τα μυστικά κονδύλια αποτελούν πρακτική όλων των κυβερνήσεων και, φυσικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δεν αποτέλεσε, ούτε στο ζήτημα αυτό, εξαίρεση».

Αγρια κόντρα της ΝΔ με την κυβέρνηση για τα απόρρητα κονδύλια

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπερασπίστηκε τον Νίκο Κοτζιά αναφορικά με τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας ότι η Βουλή γνωρίζει τα ειδικά κονδύλια του ΥΠΕΞ με βάση και τον νόμο Κοτζιά, που ψηφίστηκε το 2017. Παράπλευρα, όμως, έσπευσε να παράσχει ισχυρή κάλυψη στον Πάνο Καμμένο.
Ομως, ο πρόεδρος της Βουλής, περιέργως, πιάστηκε «αδιάβαστος», καθώς ισχυρίστηκε λανθασμένα ότι μόνο το υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται τέτοιου είδους απόρρητα κονδύλια για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η πραγματικότητα είναι άλλη, καθώς και άλλα υπουργεία κάνουν χρήση τέτοιων κονδυλίων, όπως επίσης και η ΕΥΠ, που είναι υπό την άμεση αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

Ο κ. Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε ότι μέχρι σήμερα έξι φορές η Βουλή έχει λάβει γνώση για τις δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ, όπως ο νόμος ορίζει, ενώ σε ό,τι αφορά τα άλλα υπουργεία ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Δεν γνωρίζω να υπάρχει σε κανένα άλλο υπουργείο καθεστώς απόρρητων δαπανών για εθνικούς σκοπούς. Για τις ειδικές δαπάνες του ΥΠΕΞ, η Βουλή λαμβάνει γνώση». Σημειώνεται ότι στο επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης ο κ. Κοτζιάς φέρεται ότι είχε επιτεθεί άγρια στον κ. Καμμένο σχετικά με τη διάθεση παρόμοιων κονδυλίων του υπουργείου Αμυνας.

Μείζον θέμα

Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η αντιπαράθεση της Ν.Δ. με το Μέγαρο Μαξίμου για το ίδιο θέμα. Η Πειραιώς σε υψηλούς τόνους χαρακτήρισε μείζον πολιτικό θέμα τα απόρρητα κρατικά κονδύλια, καλώντας προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις. «Ο κ. Καμμένος, που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠΕΞ, οφείλει σήμερα κιόλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει. Οπως και ο κ. Κοτζιάς, που προφανώς δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Αμυνας» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αμεση ήταν η αντίδραση από πλευράς Μαξίμου, επίσης σε υψηλούς τόνους, με αναφορά σε υποθέσεις κακοδιαχείρισης στο ΥΠΕΞ επί θητείας Ντόρας Μπακογιάννη. «Η Ν.Δ., αντί να λαϊκίζει, καλό θα ήταν να μας πει πού διατέθηκαν τα ειδικά κονδύλια κατά τις περιόδους της δικής της διακυβέρνησης, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών ήταν πλήρως ανεξέλεγκτοι.

Η κυρία Μπακογιάννη και η Νέα Δημοκρατία είναι οι τελευταίοι που θα κουνήσουν το δάχτυλο είτε στον Νίκο Κοτζιά είτε στον πρωθυπουργό» αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Αιχμές για υπονόμευση στην επιστολή παραίτησης

Πολυσέλιδη είναι η επιστολή παραίτησης που έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό. Σε αυτήν εξηγεί τους λόγους της ενέργειάς του και, σύμφωνα με πληροφορίες, αφήνει αιχμές για υπονόμευση και παιχνίδια σε βάρος του ενόσω ήταν επιφορτισμένος με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που κατά τον ίδιο αποτέλεσε κυβερνητική πολιτική.

Χθες, ο τέως υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στο γραφείο του, στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία δήλωση. Για το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησής του συνεργάτες του έλεγαν ότι εναπόκειται στον πρωθυπουργό το αν τη δώσει στη δημοσιότητα. Ο ίδιος θα τοποθετηθεί αναλυτικά, όπως εκτιμάται, στην εκδήλωση του «Πράττω» τη Δευτέρα στην Κρήτη. Ωστόσο, είναι πιθανό να το κάνει και κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, που ορίστηκε για αύριο.

Θολό παραμένει το τοπίο και για το αν ο Αλέξης Τσίπρας διατηρήσει την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έως τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πιθανόν να παραμείνει στο τιμόνι του ΥΠΕΞ μέχρι να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να μη διαταραχθεί και πάλι το κλίμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝ.ΕΛ. Από εκεί και μετά, ακούγονται διάφορα σενάρια, από το να οριστεί ακόμη ένας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών που θα εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό όταν δεν δύναται ο πρωθυπουργός, μέχρι να ανατεθούν τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών σε έναν μετριοπαθή πολιτικό του ΣΥΡΙΖΑ με γνώσεις της διπλωματίας. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν είναι καθόλου εύκολο. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού.

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα