Προσφυγικό και Brexit έμειναν (πάλι) αναπάντητα!

Χωρίς αποφάσεις έληξε και αυτή η Σύνοδος Κορυφής – Μισόλογα για το Μεταναστευτικό και αναβολή ενός χρόνου για το BrexitΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Ακόμη μία Σύνοδος Κορυφής των «28» έλαβε χώρα την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στην οποία τέθηκαν το ζήτημα του Brexit, το Μεταναστευτικό, η ασφάλεια και η προοπτική της ευρωζώνης.

Οι επικεφαλής των κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έλαβαν αποφάσεις και για άλλη μια φορά αναλώθηκαν σε γενικόλογα συμπεράσματα, κυρίως για το Μεταναστευτικό.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει ότι, «ενώ ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα της Ε.Ε. μειώθηκε κατά 95% από τον Οκτώβριο του 2015, κάποιες εσωτερικές και πρόσφατα εξωτερικές ροές χρήζουν προσοχής».

Συμφώνησαν πως χρειάζεται περαιτέρω πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες καταγωγής και διέλευσης (ιδίως στη Βόρεια Αφρική), στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εταιρικής σχέσης, εντούτοις δεν κατέληξαν σε τίποτε δεσμευτικό ούτε για τις χώρες που αρνούνται να συνεισφέρουν στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης ούτε για αυτές που επωμίζονται το βαρύ φορτίο των εισροών.

Τραπεζική ενοποίηση

Κι ενώ τα είπαν, αλλά δεν τα συμφώνησαν τόσο για το Μεταναστευτικό όσο και για το Brexit, αποφασίζοντας να αναβάλουν για έναν χρόνο την οριστικοποίηση της εξόδου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ντόναλντ Τουσκ, επικεφαλής της Κομισιόν και του Συμβουλίου της Ευρώπης αντίστοιχα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, επικεντρώθηκαν στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση και την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Δεκέμβριο.

Ηξεις αφήξεις Γιούνκερ για Ιταλία

 «Είμαστε σύμφωνοι ότι πρέπει να ολοκληρωθούν η τραπεζική ενοποίηση και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, καθώς και να υιοθετήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα που θα εξετάζει την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων παντού στην Ευρώπη» ανέφερε ο Γιούνκερ. Θίγοντας εκ νέου το θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε την κατάσταση στη χώρα με ταλέντο και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας με την ίδια αυστηρότητα και την ίδια ελαστικότητα όπως όλων των χωρών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα