Στα σκαριά ρύθμιση για όσους έκλεισαν μπλοκάκια – βιβλία

Δεύτερη ευκαιρία (με 120 δόσεις) για επαγγελματίες με χρέη στο ΔημόσιοΡεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Aνάσα και στους επαγγελματίες που έχουν μεν κλείσει τα λογιστικά βιβλία τους, αλλά έχουν ανοιχτές οφειλές με το Δημόσιο επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση.

Στη σχεδιαζόμενη νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις (η οποία είναι σε διαπραγμάτευσης με τους δανειστές), εκτός από μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους, θα μπορούν να ενταχθούν επαγγελματίες με μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, καθώς και επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες αλλά δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό.

Οπως ανέφερε ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο, «για όσους δεν έχουν πλέον εμπορική ιδιότητα ή έχουν κλείσει τα βιβλία τους και έχουν από παλιά οφειλές στα Ταμεία και στην Εφορία δεν υπήρχε στοχευμένη ρύθμιση χρεών πλην των πάγιων 12 δόσεων».

Οπως εξήγησε ο ίδιος, «αυτή τη στιγμή τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ετοιμάζουν ρύθμιση για τις ομάδες που δεν καλύπτονταν είτε από τον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη είτε από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό» είπε ο κ. Κουρμούσης. Μία τέτοια ρύθμιση, όπως εκτίμησε, «θα παρουσιαστεί ως το τέλος του έτους».

Συνεχίζοντας ανέφερε πως από τους ελεύθερους επαγγελματίες «αρκετοί που είχαν κλείσει τα μπλοκάκια γιατί δεν άντεξαν τα χρέη αλλά ήθελαν να δραστηριοποιηθούν τον τελευταίο χρόνο έχουν προβεί σε ενέργειες και τα ξανανοίγουν, γιατί ο εξωδικαστικός μηχανισμός τούς παρείχε τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη και με “κούρεμα” και σε 120 δόσεις». «Στον εξωδικαστικό από όλες τις κατηγορίες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πάνω από 50.000, έχουν υποβάλει αίτηση πάνω από 4.000 και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία πάνω από 650».

Κριτήρια

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το σχέδιο της ρύθμισης θα περιλαμβάνει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με στόχο να εγκριθεί η ρύθμιση από τους θεσμούς.
Είναι γνωστή, άλλωστε, η θέση του ΔΝΤ για όσους έχουν έστω μικρές καταθέσεις ή κύρια κατοικία να εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις. Αυτό που προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση είναι τους οφειλέτες που παραδοσιακά χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις για να λαμβάνουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες συνεχίζοντας τις παρελκυστικές τακτικές τους.

Τι προβλέπει ο καινούργιος διακανονισμός

Η νέα ρύθμιση-ανάσα θα προβλέπει τα εξής:
•Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
•Ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστο αριθμό δόσεων 120.
•Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη Φορολογική Διοίκηση.
Οσοι λοιπόν συνεχίζουν να έχουν χρέη στην Εφορία ακόμα και το 2018, πριν από την ένταξή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα πρέπει να ρυθμίσουν μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων τα χρέη του 2018.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα