Κάτι δεν πάει καλά

Ο ευτελισμός κάθε αξίας και η συγκατάβαση στη διάλυσηΑπό τη
Βάσω Κόλλια

Πολλές έρευνες έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια που παρουσιάζουν τους Ελληνες ως τους πιο απαισιόδοξους πολίτες της Ευρώπης. Απόλυτα λογικό, αφού η οικονομική κατάσταση καθενός επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Υπάρχει όμως και μια άλλου είδους απαισιοδοξία ή απελπισία, θα τολμούσα να πω. Μια απελπισία για το τι συμβαίνει τελικά με αυτήν τη χώρα. Μια απελπισία για την απάθειά μας σχετικά με αυτήν την κατάσταση. Γιατί, όπως έχουμε ξαναπεί, το πρόβλημά μας δεν είναι μόνον δημοσιοοικονομικό και χρηματοπιστωτικό. Μόνο μερικά παραδείγματα από τις ειδήσεις ή από την καθημερινότητα των δύο τελευταίων εβδομάδων και αναρωτιέσαι: Τι φταίει; Γιατί είναι τόσο «άρρωστη» αυτή η χώρα; Αναρχικές συλλογικότητες, όπως αυτοαποκαλούνται, κάνουν ό,τι θέλουν σαν να μην υπάρχει νόμος. Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα ο Ρουβίκωνας κατέλαβε αίθουσα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την κάνει «νεανικό στέκι»! Οι οδηγοί κάνουν ό,τι θέλουν, παραβιάζουν το κόκκινο, μπαίνουν στις γραμμές του τραμ, διπλοπαρκάρουν, κλείνουν τις προσβάσεις των αναπήρων.

Δρόμοι και περιοχές άβατα. Εξάρχεια, Μενίδι, Ζεφύρι κ.λπ. Ανθρωποι χάνουν τις ζωές τους από τα «ξεκαθαρίσματα» του υποκόσμου. Ασφαλή πλέον δεν είναι ούτε τα ίδια τα αστυνομικά τμήματα, καθώς δέχονται δολοφονικές επιθέσεις μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το κράτος είναι έρμαιο στη βία και την ανομία.Ο δημόσιος χώρος μόνο δημόσιος χώρος δεν είναι, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες. Μας ενόχλησε όμως ο Αντώνης Σαμαράς όταν κάποια στιγμή είπε ότι πρέπει οι πολίτες να ανακτήσουν πάλι τον δημόσιο χώρο… Μέρος της καθημερινότητάς μας τα «σύννεφα»! Συνεχώς πέφτουμε από αυτά! Ετσι λοιπόν πριν από λίγες μέρες από τα σύννεφα έπεσε για πολλοστή φορά το πανελλήνιο όταν συνελήφθη καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών για χρηματισμό και σεξουαλικές παρενοχλήσεις προκειμένου να περνά τους φοιτητές του στις εξετάσεις. Βέβαια, σχεδόν όλοι γνώριζαν εδώ και χρόνια τις πράξεις του. Ενα κοινό μυστικό που κατέστρεφε νέους ανθρώπους και κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει. Και να ήταν το μοναδικό κοινό μυστικό μας… Η ελληνική κοινωνία είναι γεμάτη από αυτά. Από κοινά μυστικά που, όταν αναδειχθούν, μας ρίχνουν από τα σύννεφα!

Το πιο «πικρό» αλλά φοβάμαι πολύ αληθινό των τελευταίων ημερών το διάβασα σε άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη. Υποστηρίζει, λοιπόν, ότι «αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές χωρίς Σκοπιανό αλλά με τυχόν κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ (ο οποίος διαμαρτύρεται ότι του αφαιρέθηκε πέρυσι), τότε το κλίμα στον Βορρά την άνοιξη για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θα είναι το ίδιο με σήμερα. Παρακαλώ να μην υποτιμάται το ενδεχόμενο. Η Θεσσαλονίκη έχει να πανηγυρίσει πρωτάθλημα από το 1984… Η κούπα επισκιάζει τον Μέγα Αλέξανδρο».

Ο κατάλογος ανάλογων καταστάσεων ατελείωτος. Γράφεις ολόκληρο βιβλίο. Ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου, μια χώρα θαύμα. Της φερόμαστε όμως με τον χειρότερο τρόπο. Τη βιάζουμε και τη σκοτώνουμε καθημερινά. Το θύμα όμως δεν είναι μόνον η Ελλάδα αλλά κι εμείς οι Ελληνίδες και οι Ελληνες. Κάτι δεν πάει καλά. Και μάλλον κάτι δεν πάει καλά με εμάς ως κοινωνία και ως άτομα. Ο ευτελισμός και οι περιφρόνηση κάθε αξίας, η μη αντίδραση, η συγκατάβαση σε φαινόμενα διαλυτικά του κοινωνικού ιστού δεν είναι χαρακτηριστικά κρίσης, αλλά παρακμής. Μιας παρακμής με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον του Ελληνισμού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα