Mε δώρο στην Τουρκία το αντίο Κοτζιά

Η «σαλαμοποίηση» της αιγιαλίτιδας ζώνης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και δικαιώνει τους ισχυρισμούς της Αγκυρας

Με μια επικοινωνιακή και εθνικά επικίνδυνη... φούσκα επιχείρησε να σηματοδοτήσει την αποχώρησή του από το υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς. Ο άνθρωπος που με τους σχεδιασμούς του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΕΞ λειτούργησε οραματιζόμενος τον εαυτό του ως... νέο Βενιζέλο, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να ταυτιστεί με την εθνική ήττα στο Σκοπιανό, έκανε ακόμη ένα δώρο σε άλλη χώρα: Αυτή τη φορά στην Τουρκία -και μάλιστα δημόσια-, αποκαλύπτοντας τα σχέδιά του για τη δήθεν επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. 

Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο ΥΠΕΞ που «μεγάλωσε» τη χώρα, ενώ όσα είπε κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου στον κ. Τσίπρα έδειξαν, αν μη τι άλλο, άγχος και επιπολαιότητα. Καθώς προανήγγειλε κάτι που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στο Αιγαίο και δικαιώνει τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της Αγκυρας. Η σαλαμοποίηση της αιγιαλίτιδας ζώνης δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να επιμένει στις τραγικές για την Ελλάδα αντιλήψεις περί «ειδικών συνθηκών» στο Αιγαίο, ενώ ακόμη και η μονομερής ανακοίνωσή της επέκτασης, και μάλιστα σε επίπεδο προαναγγελίας, δείχνει ανευθυνότητα.

Ο κ. Κοτζιάς, που ισχυρίστηκε ότι εργαζόταν καιρό πάνω σε αυτό το θέμα, είπε πως η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, τα οποία όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα έξι στα 12 μίλια».

Προεδρικά Διατάγματα

Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, συμπλήρωσε. «Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα, σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα» ανέφερε αναλυτικά και έκανε γνωστό ότι το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα έως την Κρήτη, σημειώνοντας ότι απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα εκείνο από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.

Η ανακοίνωση του κ. Κοτζιά πάντως προκάλεσε μια σειρά από αντιδράσεις. Από τους πρώτους που εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την κίνηση Κοτζιά ήταν ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι με τη μερική επέκταση των χωρικών υδάτων εκτός Αιγαίου η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το τουρκικό επιχείρημα ότι στο Αιγαίο επικρατούν ειδικές συνθήκες και επισημαίνει ότι η Αθήνα αποδέχεται την πρακτική της Αγκυρας για διαφοροποιημένη έκταση χωρικής θάλασσας.

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι η ανακοίνωση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση Τσίπρα ως επικοινωνιακό αντίβαρο: «Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα έξι μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί “ειδικών συνθηκών” στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής, καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων».

Κουμουτσάκος: Απολογισμός με ανοιχτά μέτωπα

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος από τη Ν.Δ. χαρακτήρισε πρόχειρα και αποσπασματικά όσα ανακοίνωσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών: «Ο απολογισμός της θητείας Κοτζιά θα μείνει στην Ιστορία και τη συνείδηση των Ελλήνων για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και την εκχώρηση της “μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας στα Σκόπια. Είναι, επιπλέον, απολογισμός ανοιχτών μετώπων και επιζήμιων χειρισμών. Η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ' ευκαιρία της παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών. Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται η έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης. Ως προς την ουσία της ανακοίνωσης, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, αφού θα υπάρξει πλήρης και επίσημη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και με γνώμονα πάντα τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας».
«Παχιά λόγια και μεγαλαυχία άμα τη αποχωρήσει δεν μετρούν» σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών και Αμυνας του Κινήματος Αλλαγής.
«H επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για μια χώρα και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανάλογο τρόπο» σημείωσε το Ποτάμι.