Πώς θα πάρετε δώρο αναδρομικά

Ιδού το έγγραφο που πρέπει να καταθέσουν άμεσα όλοι οι συνταξιούχοι

Ισχύει και για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλουςΗ Θέση μας: Θέλει να γίνουν «Τέξας» τα ΑΕΙ!

Διαβάστε επίσης:

►Κεραυνοί Καμμένου για «τζάμπα μάγκες» και «προθύμους»!

►Mε δώρο στην Τουρκία το αντίο Κοτζιά

►Η ώρα της κρίσης για τον Παπαντωνίου

►Κλείνει στους μετανάστες και την ξηρά τώρα ο Σαλβίνι

►Πυρηνικό χτύπημα από ΗΠΑ

►«Διώξτε εσείς τον Ρουβίκωνα από τη Φιλοσοφική»

Ενεργή η διεκδίκηση των αναδρομικών με μία δωρεάν αίτηση

Η απλή διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Με μια απλή αίτηση, δωρεάν -χωρίς να χρειαστεί ακόμη η προσφυγή σε πολυέξοδους και χρονοβόρους δικαστικούς αγώνες- μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι (τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα) να μη χάσουν τη δυνατότητα διεκδίκησης αναδρομικών από την -παράνομη κατά την Ολομέλεια του ΣτΕ- κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας από το 2013 και μετά, σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ.

Για τον λόγο αυτόν η Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), της οποίας πρόεδρος είναι ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, διαμόρφωσε τρία σχέδια αιτήσεων. Το ένα σχέδιο αίτησης αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και τα άλλα δύο τους δικαιούχους κύριων και επικουρικών συντάξεων αντίστοιχα.
Αυτά τα σχέδια αιτήσεων μπορούν οι ενδιαφερόμενοι, χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να τα υποβάλουν έως το τέλος του χρόνου στις υπηρεσίες μισθοδοσίας (αν είναι εν ενεργεία), στα Tαμεία στα οποία ανήκουν ή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αν είναι συνταξιούχοι, λαμβάνοντας αριθμό πρωτοκόλλου, για να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών πενταετίας.

Οπως αναφέρει η ΕΝΥΠΕΚΚ, με την υποβολή του σχετικού σχεδίου αίτησης οι εν ενεργεία υπάλληλοι του Δημοσίου (μετά την άρνηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, πριν από δύο ημέρες, στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ για μια δίκαιη κοινωνικά νομοθετική διευθέτηση του ζητήματος, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης) αιτούνται:
• Την καταβολή αναδρομικών από το 2013 και μετά (της τάξης των 5.000 ευρώ) επί των ποσών τα οποία αντιστοιχούν στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και στο επίδομα αδείας, και
• Tην καταβολή από εδώ και στο εξής, για κάθε έτος και αδιάκοπα, των δώρων και του επιδόματος αδείας, όπως αυτά καταβάλλονταν πριν από την κατάργησή τους, δηλαδή πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Οπως διευκρινίζει ο Αλέξης Μητρόπουλος, η καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας (500, 250 και 250 ευρώ, αντίστοιχα) καταργήθηκε με νόμους της περιόδου 2011-2015. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (με τις υπ’ αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεις) έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την κατάργησή τους, θεωρώντας ότι «ο 13ος και 14ος μισθός καθώς και η 13η και 14η σύνταξη συνιστούν περιουσιακό δικαίωμα του εργαζόμενου και του συνταξιούχου (αντίστοιχα) και συμβάλλουν στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους».

Το θέμα της διεκδίκησης αναδρομικών από τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους ανέκυψε μετά και την πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών (892/2018), βάσει της οποίας έγινε δεκτή η αγωγή υπαλλήλων του ΟΑΕΔ για την καταβολή των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και του επιδόματος αδείας, τα οποία καταργήθηκαν με τον νόμο 4093 του 2012. Πέραν της αγωγής των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, θετικές αποφάσεις επί αντίστοιχων προσφυγών εργαζομένων σε δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία, δήμους και νοσοκομεία, οι οποίοι διεκδίκησαν δικαστικά τα αναδρομικά από την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας, έχουν εκδώσει και άλλα ειρηνοδικεία και μονομελή πρωτοδικεία ανά την επικράτεια.

Φυσικά, μέχρι στιγμής οι θετικές για τους εργαζομένους αποφάσεις είναι πρωτόδικες. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να ανατραπούν σε δεύτερο βαθμό, αφού ήδη από την πλευρά του Δημοσίου έχουν ασκηθεί εφέσεις. Ωστόσο, κατά τους νομικούς, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες οι προσφεύγοντες να κερδίσουν και στο εφετείο, δημιουργώντας ακόμη έναν ισχυρό «πονοκέφαλο» στους αρμόδιους υπουργούς.

Οφελος 4.750 € τουλάχιστον για τα χαμένα δώρα

Με την υποβολή των σχετικών αιτήσεων που έχει διαμορφώσει η ΕΝΥΠΕΚΚ, οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών πενταετίας, τουλάχιστον 4.750 ευρώ, τόσο από τις παράνομα παρακρατηθείσες περικοπές στις συντάξεις όσο από την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας με τους αντισυνταγματικούς -όπως κρίθηκαν από το ΣτΕ- νόμους των πρώτων δύο Μνημονίων.

Οι αιτήσεις τις οποίες διαμόρφωσαν οι νομικοί της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλου, αφορούν τη διατήρηση του δικαιώματος της διεκδίκησης αναδρομικών από τις παράνομες μειώσεις και την κατάργηση των δώρων από τις κύριες και από τις επικουρικές συντάξεις, αντίστοιχα, από το 2013 έως σήμερα.

Οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις, λαμβάνοντας αριθμό πρωτοκόλλου, είτε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (αν συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο) είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ταμείων στα οποία ανήκουν και πλέον έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και στο ΕΤΕΑΕΠ.

Πιο αναλυτικά, επικαλούμενοι τις υπ’ αριθ. 2287-2090/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (βάσει αυτών κρίθηκαν παράνομες οι περικοπές επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων και η κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας από τους αντισυνταγματικούς νόμους των πρώτων δύο Μνημονίων), οι «απόμαχοι της εργασίας» μπορούν να αιτηθούν:
1) Να τους καταβληθούν αναδρομικά, από το έτος 2013 μέχρι και σήμερα, τα ποσά που παρακρατήθηκαν παράνομα
2) να τους καταβληθούν από δω και στο εξής τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, όπως αυτά τα ποσά καταβάλλονταν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012
3) να αναπροσαρμοστούν οι συντάξεις τους στα επίπεδα που ήταν πριν από το 2013, εξαλείφοντας τα παράνομα παρακρατηθέντα ποσά.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα