Γνωριμία με την ιστορία της Μακεδονίας… παίζοντας!

Μαθητές της Θεσσαλονίκης, έχοντας μαζί τους μια μουσειοβαλίτσα, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον αυθεντικό κώδικα του Παύλου Μελά……ανακαλύπτουν τα μυστικά του βάλτου, ενημερώνονται για γεγονότα και μέσα από ένα βιωματικό και ταυτόχρονα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο μαθαίνουν για τη γη της Μακεδονίας.

Ολα αυτά στο Ιδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο και φέτος έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του δεκάδες διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

«Το μουσείο αφηγείται την ιστορία της Μακεδονίας, την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στην αστική Θεσσαλονίκη. Μέσα από τη διαδικασία του δημιουργικού παιχνιδιού, της ψυχαγωγίας και της συμμετοχής, τα παιδιά μαθαίνουν» αναφέρει η συνεργάτις του μουσείου, ιστορικός Αθανασία Πρωτοψάλτη.

Οι μικροί φίλοι του μουσείου, μεταξύ άλλων, μαθαίνουν πώς επικοινωνούσαν οι Μακεδονομάχοι χωρίς κινητά. Παίζοντας το επιτραπέζιο παιχνίδι, το οποίο θυμίζει το γνωστό φιδάκι, αλλά συστήνει στους μικρούς εξερευνητές την ταυτότητα του τόπου, μαθαίνουν για τα μυστικά του βάλτου. «Σε αυτές τις ηλικίες είναι δύσκολο να κατανοήσουν τον όρο Μακεδονικός Αγώνας. Ξεκινάμε από τον άνθρωπο και τον τόπο του, έτσι ώστε τα παιδιά να τοποθετηθούν μέσα στον χρόνο» αναφέρει η συνεργάτις του μουσείου. Τα παιδιά έχουν επίσης την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη λαϊκή παράδοση μέσα από το παιχνίδι – παζλ με φιγούρες και φορεσιές Μακεδονομάχων. «Τους είναι πολύ ευχάριστο, τους δίνουμε ένα κίνητρο να έρθουν στο μουσείο» υποστηρίζει η κυρία Πρωτοψάλτη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα