Κυνικοί και ανάλγητοι συριζαίοι: «Θα πάρετε αναδρομικά τού… αγίου Ποτέ»

«Τρομοκράτης» ο Πετρόπουλος απειλεί τους συνταξιούχους • «Κανείς δεν θα λάβει επιστροφές, θα γίνουν εφέσεις»Με ανάλγητο και κυνικό τρόπο έναντι των συνταξιούχων αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το θέμα που έχει ανακύψει σε σχέση με την καταβολή αναδρομικών λόγω των παράνομων περικοπών σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα με τους πρώτους μνημονιακούς νόμους. Ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος από τη μια πλευρά παραδέχτηκε χθες ότι οι «απόμαχοι της εργασίας» έχουν δίκιο και από την άλλη επιχείρησε να τους αποτρέψει από την υποβολή προσφυγών, προεξοφλώντας ότι, πέραν όσων εξαρχής επέλεξαν τη δικαστική οδό, κανείς δεν θα λάβει επιστροφές.

Ο κ. Πετρόπουλος ουσιαστικά παραδέχτηκε το θέμα που έχει ανακύψει με τα αναδρομικά, εκτιμώντας μάλιστα ότι το κόστος για την επιστροφή τους θα ξεπερνούσε τα 9 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζονται οι επιστροφές που πρέπει να γίνουν από τις 10 Φεβρουαρίου 2017 και μετά σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου εξαιτίας της συνεχιζόμενης -παράνομα, βάσει του Ελεγκτικού Συνεδρίου- παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε ότι το Δημόσιο θα ασκήσει έφεση επί της πρόσφατης απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που δικαίωσε συνταξιούχο (ο κ. Πετρόπουλος δεν γνώριζε προφανώς ότι ήδη έγιναν οι εφέσεις) και υποστήριξε ότι επιστροφή αναδρομικών συνολικά δεν πρόκειται να γίνει, αφού το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι «η θετική απόφασή του δεν θα έχει ισχύ για όλες τις αιτήσεις και τις προσφυγές που θα κατατεθούν». Το ΣτΕ, πρόσθεσε ο κ. Πετρόπουλος, «αποφάνθηκε στην πιλοτική δίκη ότι η απόφαση δεν θα ισχύσει για όλους τους αιτούντες. Θα ισχύσει μόνο για όσες αγωγές είχαν ασκηθεί έως τότε. Για όσες ασκηθούν από κει και πέρα, θα είναι χωρίς αναδρομική ισχύ».

Σε μια πρώτη ανάλυση, ο κ. Πετρόπουλος συντάχθηκε με τη «γραμμή Αχτσιόγλου». Η υπουργός Εργασίας πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει ότι αναδρομικά ενδέχεται να δικαιωθούν μόνοι όσοι προσέτρεξαν στα δικαστήρια πριν το 2015 και κέρδισαν.

Επίσης, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι «καλλιεργούνται στους συνταξιούχους παραπλανητικές προσδοκίες». Τόνισε ότι οι αγωγές από την πλευρά των συνταξιούχων προς το Δημόσιο δεν είναι η λύση και πρότεινε στους «απομάχους της εργασίας» (μπροστά στον κίνδυνο να προκληθούν ουρές και χάος στις αρμόδιες υπηρεσίες) να υποβάλουν αίτηση στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, όπου από χθες παρέχεται η συγκεκριμένα δυνατότητα (στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους, στο efka.gov.gr).

—-

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

«Φρένο» στη λάθος συνταγή

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει τα 9 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να πληρώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους για όλες τις αντισυνταγματικές περικοπές! Εντάξει, ας πούμε ότι αυτό το καταλαβαίνουμε (όχι και ότι το αποδεχόμαστε). Αυτό που όμως δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να επιβάλλει τις περικοπές που το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές. Γιατί, δηλαδή, δεν επαναφέρει τα δώρα στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις; Γιατί παραμένει το πλαφόν των 1.300 ευρώ στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές; Γιατί υπολογίζονται με λανθασμένο τρόπο οι παρακρατήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές; Δώστε μια ανάσα στους συνταξιούχους, σταματώντας -έστω και τώρα- τις λανθασμένες πρακτικές του νόμου Κατρούγκαλου…

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα