Παγκόσμιος τρόμος για την πυρηνική ανισορροπία

Λάθος η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν μονομερώς από τη συμφωνία-ορόσημο του 1987, λένε Ευρωπαϊκή Ενωση και Κίνα!Από την 
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Η εβδομάδα που άρχισε χθες βρίσκει τη διεθνή κοινότητα εξαιρετικά ανήσυχη, μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη διμερή συνθήκη με τη Ρωσία για τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ το περασμένο Σάββατο. Το Κρεμλίνο δήλωσε διά στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι η Ρωσία θα απαντήσει αναλόγως, αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αναπτύξουν νέους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, τονίζοντας ότι η απόσυρση από την ιστορική συμφωνία «θα καταστήσει τον κόσμο πιο επικίνδυνο»!

«Πρωτοβουλίες αυτού του είδους, αν τεθούν σε εφαρμογή, θα καταστήσουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο περιμένει «εξηγήσεις» από την πλευρά της Ουάσινγκτον. Τις εξηγήσεις θα κληθεί να δώσει ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, ο οποίος κατέφτασε χθες στη Μόσχα για διήμερη επίσκεψη, κατά την οποία αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κρεμλίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπόλτον θεωρείται ο ιθύνων νους πίσω από την απόφαση απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συνθήκη του 1987. Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε χθες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να συνεχίσουν τον διάλογο προκειμένου να «διασώσουν» τη συνθήκη. Η εφαρμογή της συνθήκης αυτής είναι «κρίσιμη για την Ε.Ε. και την παγκόσμια ασφάλεια» δήλωσε η εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, τονίζοντας ότι «αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Πεκίνο, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ να χαρακτηρίζει λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών τη μονομερή απόσυρση από μια συμφωνία-ορόσημο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, που εξάλειψε τους πυρηνικούς πυραύλους από την Ευρώπη.
«Αυτή η συνθήκη έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη χαλάρωση των εντάσεων στις διεθνείς σχέσεις, στην προώθηση της διαδικασίας του πυρηνικού αφοπλισμού και ακόμη στη διατήρηση μιας παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας και σταθερότητας» τόνισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα