Ο Αντρέας, ο Σαρτζετάκης και η αρπαγή της κάλπης!

Ολα έγιναν γιατί δεν προτάθηκε ο Κ. Καραμανλής για τη δεύτερη προεδρική θητεία

Ηταν 23 Μαρτίου 1985. Στο ελληνικό Κοινοβούλιο κυριαρχεί πανδαιμόνιο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, προς έκπληξη όλων, αντί να προτείνει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας, επιλέγει τον Χρήστο Σαρτζετάκη.

Η πρώτη ψηφοφορία απέβη άκαρπη, επομένως βρισκόμαστε στη δεύτερη, με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται «στα κάγκελα». Κι αυτό διότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης -μία από τις πιο επεισοδιακές στην ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία- ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής Μιχάλης Στεφανίδης, σε μια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να αποφύγει τις διαφοροποιήσεις της πρώτης ψηφοφορίας, μοίρασε τα περιβόητα… βεραμάν ψηφοδέλτια με το όνομα του Χρήστου Σαρτζετάκη. Οι βουλευτές της Ν.Δ. άρχιζαν να χτυπούν τα έδρανα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά και να φωνάζουν «αίσχος!», καταγγέλλοντας «ξεκάθαρη παραβίαση της μυστικής ψηφοφορίας». Τότε ο «γαλάζιος» βουλευτής Ιωαννίνων Ελευθέριος Καλογιάννης άρπαξε την κάλπη ανενόχλητος και τη μετέφερε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας!

Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν ότι ο μόνος που αντιλήφθηκε άμεσα την κίνηση του συναδέλφου του ήταν ο Κίμων Κουλούρης, που τον πήρε στο κατόπι… Φυσικά, η κάλπη έπειτα από λίγο επεστράφη στην αίθουσα της Ολομέλειας και η ψηφοφορία συνεχίστηκε ομαλά. Ο Ελευθέριος Καλογιάννης, ωστόσο, έμεινε στην ιστορία με το παρατσούκλι «Καλπογιάννης». Αργότερα, βέβαια, ο ίδιος υποστήριξε πως η αρπαγή της κάλπης δεν ήταν παρά ένα αστείο. «Ηθελα να διακωμωδήσω την κατάσταση» είχε πει χαρακτηριστικά.

Για την ιστορία, στην τρίτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαμε εκ νέου διαρροές, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της ψήφου του προέδρου της Βουλής Γιάννη Αλευρά για να εκλεγεί ο Χρήστος Σαρτζετάκης. Η επιλογή αυτή είχε, μάλιστα, προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση όχι μόνο συνταγματολόγων, αλλά και της αντιπολίτευσης, με τη Ν.Δ. να καταθέτει την ίδια στιγμή πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής. Η πρόταση απερρίφθη, καθώς το σώμα είχε αποφασίσει την εγκυρότητα της ψήφου, ωστόσο το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε κατά την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη οδήγησε εν τέλει και στις πρόωρες κάλπες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα