Εκοιμήθη μια εμβληματική μορφή του Αγίου Ορους

«Εσβησε» ο γέρων Γρηγόριος της Μονής Δοχειαρίου, πνευματικό παιδί του οσίου Αμφιλοχίου και του Φιλόθεου ΖερβάκουΕκοιμήθη ο αρχιμανδρίτης γέρων Γρηγόριος, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Ορους. Ο αείμνηστος γέρων Γρηγόριος υπήρξε χαρακτηριστική πνευματική φυσιογνωμία του Αγίου Ορους, η οποία επισφράγισε κατά τρόπο ιδιαίτερο και ανεξίτηλο τόσο την Αγιώνυμο Πολιτεία όσο και τη μονή του. 

Υπήρξε μοναστής από νεαρά ηλικία, είχε την ευλογία να μαθητεύσει κοντά σε έναν σύγχρονο άγιο, τον όσιο Αμφιλόχιο της Πάτμου, που πρόσφατα αγιοκατατάχθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και κοντά στον οσιακής μνήμης γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο.

Ο μακαριστός γέροντας Γρηγόριος καταγόταν από την Πάρο. Ολοι γνώριζαν την απλότητα και την εντιμότητα του βίου και του χαρακτήρα του. Ο γέρων Γρηγόριος διακρινόταν για την ευλάβειά του προς την Παναγία τη Γοργοϋπήκοο, την αφοσίωσή του προς το μοναχικό και ιδιαιτέρως το αγιορείτικο ιδεώδες, την αγάπη του για τη θεία λατρεία, τη φιλοπονία και το πνεύμα διακονίας, την απλότητα, τον αυθορμητισμό και την αγάπη του για κάθε προσκυνητή, στο πρόσωπο του οποίου έβλεπε τον ίδιο τον Χριστό.

Ταυτόχρονα, χαρακτηριζόταν και για τον θαρραλέο πνευματικό λόγο του, διά του οποίου επιδίωκε να αφυπνίσει συνειδήσεις και να οικοδομήσει τον λαό του Θεού.

Ο Δήμτσας

Με αφορμή την κοίμηση του γέροντος Γρηγορίου, ο διοικητής του Αγίου Ορους Κωνσταντίνος Δήμτσας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο γέρων Γρηγόριος «υπήρξε ζηλωτής της ορθοδόξου πίστεως και ακαταπόνητος εργάτης της αρετής και αυτό το πνεύμα το μετέδιδε και στα πνευματικά του τέκνα.

Κατά τη μακρά ηγουμενία του επέτυχε να μετατρέψει τη Μονή Δοχειαρίου σε πραγματική πνευματική κυψέλη, ενώ διά πολλών κόπων και αγώνων συνέβαλε καίρια στην επιτυχή αναστήλωση ενός πανάρχαιου μοναστηριού, που κοσμείται δι’ ενός εκ των ωραιοτέρων καθολικών του Αγίου Ορους.
Αξίζει το μεγάλο αναστηλωτικό έργο που επιτελέσθηκε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με την ίδια αποτελεσματικότητα και επιτυχία.

Η ελληνική Πολιτεία, την οποία έχω την εξαιρετική τιμή και ευθύνη να εκπροσωπώ ως πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, οφείλει στον γέροντα Γρηγόριο μεγάλη ευγνωμοσύνη για σύνολη τη συμβολή του στην Αγιώνυμο Πολιτεία».
«Εύχομαι ταπεινά ο Κύριος, διά των πρεσβειών της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, την οποία σε όλη του τη ζωή διακόνησε με αφοσίωση, να αναπαύσει τη μακαρία ψυχή του και να παρηγορήσει την απορφανισμένη αδελφότητα και τα πνευματικά του τέκνα. Ας έχουμε την ευχή του!» κατέληξε ο διοικητής του Αγίου Ορους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα