Εγκεφαλικό: Πώς μπορεί να διαγνωστεί

Επιστήμονες ενημερώνουν και δίνουν χρήσιμες συμβουλές στο κοινό στο μετρό του Συντάγματος την 29η ΟκτωβρίουΜε κεντρικό μήνυμα «Το εγκεφαλικό και προλαμβάνεται και θεραπεύεται», ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών προχωρά σε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. 

Eτσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών, όπως έχει καθιερωθεί η 29η Οκτωβρίου, ειδικοί επιστήμονες θα παρέχουν την ημέρα αυτή, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του, ενώ θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών, κάθε χρόνο σημειώνονται παγκοσμίως 17.000.000 επεισόδια, 6.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν, ενώ 5.000.000 άνθρωποι παρουσιάζουν μόνιμη αναπηρία μετά την εκδήλωση του εγκεφαλικού. «Πίσω από αυτά τα νούμερα υπάρχουν αληθινές ζωές. Οι ζωές όλων μας…» σημειώνει ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη αιτία αναπηρίας στους ηλικιωμένους και τη δεύτερη αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Επηρεάζει το ίδιο το άτομο, την οικογένειά του, το φιλικό περιβάλλον του, την εργασία του και την κοινότητα όπου ζει. Ως εκ τούτου, είναι απόλυτα αναγκαίο να εξαλειφθούν οι παράγοντες κινδύνου και να ληφθούν μέτρα προστασίας» υπογραμμίζει ο οργανισμός, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη του εγκεφαλικού, που επιτυγχάνεται με την αντιμετώπιση των παραγόντων οι οποίοι συντελούν στην εμφάνισή του.

«Αν συμβεί ένα εγκεφαλικό, είναι πολύ σημαντικό να γίνει άμεση διάγνωση, καθώς όσο πιο γρήγορα αντιμετωπισθεί το περιστατικό από τους γιατρούς τόσο μειώνεται η πιθανότητα να αποβεί θανατηφόρο ή να προξενήσει εκτεταμένη εγκεφαλική ζημιά».
Η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού ξεκίνησε το 2006 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εγκεφαλικού (WSO), ο οποίος το 2010 κήρυξε το εγκεφαλικό ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα