ΙΟΒΕ: Θυσία οι συντάξεις για να τρέξει η ανάπτυξη!

«Ναι» από το ίδρυμα σε μειώσεις ώστε να υπάρξουν αυξήσεις (λέει) για όλους σε περίπου 2-3 χρόνιαΣτη μνημονιακή γραμμή του ΣΕΒ, και το ΙΟΒΕ. Ειδικότερα, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εκφράζει την άποψη ότι «θα ήταν καλύτερα να εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων και να “τρέξει” η οικονομική πολιτική, ώστε σε 2-3 χρόνια να υπάρξει αύξηση των συντάξεων για όλους». 

Στην τριμηνιαία έκθεση του ιδρύματος υπογραμμίζεται ότι «το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε στο επόμενο διάστημα να γίνει δυνατή η σταδιακή αύξηση όλων των συντάξεων, ανάλογα με την αύξηση των μισθών και τη μεγέθυνση της οικονομίας».

Πολύ δύσκολες επιλογές

Σύμφωνα με το ίδρυμα, «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ώστε να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων την επόμενη χρονιά και μεγάλη σειρά από ευρωπαϊκούς θεσμούς φαίνεται ότι θα δεχτεί μια σημαντική αναβολή του μέτρου». Ωστόσο, το πρόβλημα είναι τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, τόσο η περικοπή των συντάξεων όσο και η αποφυγή της αποτελούν, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, «πολύ δύσκολες επιλογές», διότι:

• Από τη μία πλευρά, αν ενεργοποιηθούν οι περικοπές, θα πληγούν σοβαρά τουλάχιστον δύο κατηγορίες συνταξιούχων: οι χαμηλοσυνταξιούχοι, για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια, και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν συνεισφέρει σημαντικά σε ασφαλιστικές εισφορές στη διάρκεια του εργασιακού βίου τους.
• Από την άλλη πλευρά, η μη εφαρμογή των μειώσεων ενέχει δύο πιθανούς κινδύνους:

1 Αν αναγνωσθεί σαν μια τάση να αρχίσει να ξηλώνεται ο καμβάς πάνω στον οποίο στήθηκε η έξοδος από τα προγράμματα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και μπορεί να παραταθεί με επώδυνο τρόπο η περίοδος που είμαστε αποκομμένοι από τις αγορές. Η περικοπή μπορεί να καταστεί τελικά αναπόφευκτη σε ένα ή δύο χρόνια, έχοντας εκτροχιάσει εν τω μεταξύ την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

2 Θα δημιουργηθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά για παλαιούς και νέους συνταξιούχους και οι τελευταίοι είναι λογικό ότι θα απαιτήσουν να εξισωθούν με τους πρώτους.

EΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Δεν λειτουργεί έτσι η οικονομία

Η κυβέρνηση δεν θέλει να επιστρέψει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Υπερασπίζεται με μανία τον αποτυχημένο νόμο Κατρούγκαλου και δίνει συντάξεις φτώχειας. Και έρχεται τώρα το ΙΟΒΕ, μετά τον ΣΕΒ, να μας πει «κόψε κι άλλο τις συντάξεις και με όσα εξοικονομήσετε ενισχύστε την παραγωγή για να μεγαλώσει το ΑΕΠ, ώστε να δοθούν μεγαλύτερες συντάξεις». Ναι, δεν λειτουργεί έτσι η οικονομία, κύριοι! Χωρίς ζήτηση, η παραγωγή πάει στον κάλαθο των αχρήστων!

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα