Ο πονόλαιμος δεν κρύβει πάντα ίωση

Το επίπονο «γδάρσιμο» του φάρυγγα συχνά συνδέεται με απλές λοιμώξεις, όμως μπορεί να αποδειχθεί στρεπτόκοκκοςΑπό τη
Ρίτα Μελά

Η εποχή των ιώσεων είναι προ των πυλών και ήδη πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι τους γδέρνει ο λαιμός τους ή ότι είναι ξερός. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου οι ασθενείς υποφέρουν γιατί δεν μπορούν να καταπιούν. Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, ο πόνος στον λαιμό συνδέεται τις περισσότερες φορές με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μπορεί να κρύβει και σοβαρές αίτιες, όπως ο στρεπτόκοκκος.

«Ο πονόλαιμος, παρά την καθιερωμένη άποψη ότι οφείλεται σε βακτήρια, έχει αποδειχθεί ότι η συχνότερη αιτία του είναι οι ιοί. Τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν πονόλαιμο, αλλά έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται μόνο για το 20% των περιπτώσεων» επισημαίνει η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, και συνεχίζει:

«Οταν τα βακτήρια ευθύνονται για την πρόκληση φαρυγγίτιδας, το πιο κοινό αίτιο είναι ο στρεπτόκοκκος. Εάν ο γιατρός υποψιαστεί κάτι τέτοιο, θα κάνει strep τεστ, όπως λέγεται, που θα δείξει σε λίγα λεπτά εάν υπάρχει στρεπτόκοκκος, ώστε να ξεκινήσει θεραπεία με αντιβίωση».
Πάντως, ξηρότητα στον λαιμό ή και φαρυγγίτιδα προκαλούν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία, η θέρμανση εσωτερικού χώρου, η χρήση κλιματιστικού, τα αλλεργιογόνα και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Πυρετός

Επίσης, η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι μια συνήθης βακτηριακή αιτία πονόλαιμου. Επειδή μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε ρευματικό πυρετό, επιβάλλεται η χορήγηση αντιβιοτικών. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα συχνά περιλαμβάνει πυρετό, λευκές πυώδεις πλάκες στον λαιμό και διογκωμένους ή ευαίσθητους τραχηλικούς λεμφαδένες.
«Ο πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος βοηθάει να ξεκαθαρίσουμε την αιτία του προβλήματος και να δώσουμε στον πάσχοντα την κατάλληλη αγωγή» μας λέει η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ξέρει ο κόσμος ότι αν κάποιος στο περιβάλλον του έχει στρεπτόκοκκο έχει 25% πιθανότητες να κολλήσει. Το συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και με σαπούνι και η αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα επιβάλλονται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα