«Βαρίδι» για την ανάπτυξη η παρατεταμένη λιτότητα

Ανάβει φωτιές η δυσοίωνη έκθεση της Citigroup, η οποία προβλέπει τετραετή επιβράδυνση για το ΑΕΠΕπιβράδυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «βλέπει» η Citigroup από το επόμενο έτος έως το 2022, επισημαίνοντας ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα πειστούν οι επενδυτές για την ελληνική οικονομία. 

Παράλληλα, στην έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές εκτιμά πως δεν θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων την επόμενη τετραετία, με την απόδοσή τους να κινείται πάνω από το 4%.

Η Citi εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί σε μέτριους ρυθμούς και θα αυξηθεί κατά 2% το 2018, που θα είναι και η καλύτερη επίδοση από το 2007, ενώ θα επιβραδυνθεί και πάλι τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2019-2022), καθώς η συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα λόγω των μεταμνημονιακών στόχων που έχουν τεθεί θα συνεχίσει να αποτελεί «βαρίδι» για την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, για το 2019 εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα βρεθεί στο 1,6%, τη διετία 2020-2021 θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, στο 1,3%, ενώ το 2022 θα ανακάμψει ελαφρώς στο 1,4%.

Οπως, πάντως, υπογραμμίζει η αμερικανική τράπεζα, αναγνωρίζει ότι το περιθώριο σφαλμάτων αυτών των προβλέψεων είναι μεγάλο, καθώς οι μεταβολές των επιπέδων εμπιστοσύνης μεταξύ ξένων επενδυτών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικά διαφορετικά αναπτυξιακά αποτελέσματα, υποδηλώνοντας πως το μεγάλο στοίχημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να προσελκύσει τους επενδυτές.

Οσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Citi επαναλαμβάνει ότι βασίζεται στην πολιτική. Η υποτονική εικόνα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι αυτό που εξακολουθεί να καθιστά αμφίβολη τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, ακόμα και μετά τη συμφωνία ελάφρυνσης που επετεύχθη στο Eurogroup.

Ωστόσο, με το 80% του δημόσιου χρέους να βρίσκεται στα «χέρια» πιστωτών και το μερίδιο αυτό να αναμένεται να μειωθεί πολύ αργά την επόμενη δεκαετία, κυρίως η πολιτική και όχι η οικονομία θα καθορίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα