ΗΠΑ – Βρετανία και ΝΑΤΟ έδωσαν την Κύπρο στον «Αττίλα»!

Το συγκλονιστικό παρασκήνιο, που οδήγησε στην απώλεια εθνικού εδάφους, περιλαμβάνει η δημοσιοποίηση του απόρρητου υλικού του φακέλου για την τραγωδία στη Μεγαλόνησο. Στοιχεία-σοκ στους τέσσερις πρώτους τόμουςΑπό την
Κατερίνα Κανάκη

Το κουβάρι των τραγικών γεγονότων του 1974, που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάληψη του 36,2% της Κύπρου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ξετυλίγεται μέσα από τη δημοσιοποίηση του μέχρι πρότινος απόρρητου υλικού του Φακέλου της Κύπρου.

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 και 30 χρόνια μετά τη σύσταση της σχετικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, τα έγγραφα αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς οι πρώτοι τέσσερις τόμοι, που αριθμούν χιλιάδες σελίδες, παραδόθηκαν με κάθε επισημότητα από τον Νίκο Βούτση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, και στη συνέχεια το υλικό αναρτήθηκε και στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων. Πλέον, κάθε πολίτης μπορεί να μεταβεί στην ιστοσελίδα και να μελετήσει τους πρώτους τέσσερις τόμους, στους οποίους περιλαμβάνονται το πόρισμα της ελληνικής και της κυπριακής Βουλής, καθώς και οι καταθέσεις των πρώτων 11 μαρτύρων.

Το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου δεν είναι κάτι αυτονόητο. Το υλικό που συνέλεξε η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής την περίοδο 1986-1988 ήταν καταχωνιασμένο χρόνια σε φωριαμούς, στις υπόγειες αποθήκες της Βουλής. Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου ήδη από τις αρχές του ’90 ζητούσε μετ’ επιτάσεως να δημοσιοποιηθεί το υλικό, ένα αίτημα που δεν είχε εισακουστεί. Ο αποχαρακτηρισμός των εγγράφων έγινε πολύ πρόσφατα, όταν τον Ιανουάριο του 2016 ο Νίκος Βούτσης και ο Κύπριος ομόλογός του Γιαννάκης Ομήρου προχώρησαν στη συμφωνία για πρόσβαση στο υλικό του «Φακέλου». Εκτοτε, χρειάστηκαν δύο χρόνια κοπιώδους δουλειάς για να συγκεντρωθεί όλο το υλικό, να ταξινομηθεί και να δημοσιευτεί.

Το υλικό που δημοσιεύτηκε είναι υψίστης σημασίας, καθώς μέσα από τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών περιγράφονται οι ενέργειες, τα λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν εν τέλει στις σημαντικές εδαφικές απώλειες για τον Ελληνισμό. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πορίσματα της Εξεταστικής. Μέσα από αυτά αναδεικνύεται ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, αλλά και η Αγγλία, στην εισβολή του «Αττίλα ΙΙ».

Οπως αναφέρεται στον πρώτο τόμο, «τον σημαντικότερο ίσως ρόλο στην εξέλιξη της φάσης αυτής της Κυπριακής Τραγωδίας διαδραμάτισαν οι ενέργειες, πράξεις, παραλείψεις των Κυβερνήσεων ΗΠΑ – Αγγλίας και επίσης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Η στάση των τριών αυτών σημαντικών παραγόντων όχι μόνο δεν ήταν αποτρεπτική των παράνομων τουρκικών ενεργειών, αλλά αντιθέτως με τις πράξεις και παραλείψεις τους ανέχθηκαν και τους ενθάρρυναν».

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς Γιώργου Καραγιάννη στην έκθεση προς το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων τον Σεπτέμβριο του 1974 που αποκαλύπτεται στον «Φάκελο». Οπως αναφέρει, «ο ναυτικός αποκλεισμός του νησιού από τους Τούρκους έγινε τη συγκαταθέσει ή τη ανοχή τουλάχιστον των εγγύς περιπλεόντων Βρετανικών και Αμερικανικών Στόλων. Και έτσι υποβοήθησαν την τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα. Περιορίστηκαν δε σε συστάσεις, παραγνωρίζοντας επιδεικτικά το γεγονός ότι επιτιθεμένη ήταν η Τουρκία».

Γνώριζαν τα πάντα για την απόπειρα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Την ίδια ώρα, σε άλλο σημείο του «Φακέλου», γίνεται σαφές ότι και η Αγγλία και οι ΗΠΑ γνώριζαν a priori για το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου. Οπως προκύπτει με σαφήνεια από τις ίδιες τις καταθέσεις του Αγγελου Βλάχου και του Ευάγγελου Αβέρωφ, οι δύο άνδρες είχαν ενημερώσει τις ΗΠΑ για την απόφαση ανατροπής του Μακαρίου μέσω του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Χένρι Τάσκα. Οσο για το Λονδίνο, φαίνεται, μέσα από τα πορίσματα των κομμάτων, ότι γνώριζε και δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου.

Οι βασικές θέσεις, καθώς και η συνολική στάση την οποία τήρησαν οι ΗΠΑ και στην ανατροπή του Μακαρίου και στην τουρκική εισβολή καταγράφονται στα πρακτικά της σύσκεψης στην Αμερική, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κίσινγκερ ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα στη Μεγαλόνησο. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να διαχειριστούν την κρίση διασφαλίζοντας τα δικά τους στρατηγικά και εθνικά συμφέροντα, αποτρέποντας τη διείσδυση των Σοβιετικών». Πάντως, οι Αμερικανοί, αν και δεν υποστήριξαν τον Μακάριο, τον θεωρούσαν ταλαντούχο, καθώς αναφέρουν: «Το μειονέκτημά του είναι πως το ταλέντο του είναι πολύ μεγάλο για το νησί του και συνεπώς έμπαινε στον πειρασμό να παίζει σε μια κλίμακα η οποία είναι ανησυχητική, όχι για εμάς, αλλά για τα άλλα μέρη που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό. Αρα πήραμε μια επιφυλακτική θέση έναντι του Μακαρίου, η οποία δεν εξέφραζε την αντίθεσή μας σε αυτόν, αλλά στόχευε στο να μην καταστήσει την επιστροφή του έναν από τους όρους της ρύθμισης».

Οι Αμερικανοί κατέληξαν, πάντως, στο συμπέρασμα -σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά της σύσκεψης υπό τον Κίσινγκερ- ότι «το 1974 χάρη στη βλακεία της ελληνικής χούντας, στους Τούρκους έπεσε ο πρώτος αριθμός του λαχείου». Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν, «δεν υπήρχε κυβέρνηση στην Κύπρο που να αναγνωρίζεται από οποιονδήποτε, έτσι δεν έκαναν επίθεση σε νόμιμη κυβέρνηση, αλλά ένας άνδρας που εθεωρείτο, διεθνώς, φονιάς, και υπήρχε μία κυβέρνηση στην Ελλάδα που ήταν, διεθνώς, απόβλητη, που κανένας δεν την υποστήριζε. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει την τουρκική επέμβαση. Και αυτή ακριβώς ήταν η ευκαιρία», όπως σημειώνεται στα πρακτικά.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα